Skills The Finals, LOB programma 2019

Jongeren strijden om titel beste vakman of vakvrouw

Projectnaam Skills The Finals, LOB programma 2019
Pijler
Aanvrager WorldSkills Netherlands
Bijdrage van Fonds 21 € 225.000

Skills The Finals is een beroepenevenement in de RAI Amsterdam voor leerlingen in de bovenbouw van het vmbo en voor mbo-studenten. Tijdens deze landelijke finale worden zij uitgedaagd om zich in competitieverband te presenteren in hun vakgebied, waarbij beroepsvaardigheden worden getest en beoordeeld. Het project is een initiatief van WorldSkills Netherlands, een stichting die als doel heeft jongeren te inspireren en motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Extra nadruk ligt dit jaar op loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB). Jongeren die het evenement bezoeken kunnen zich door de finalisten en de aanwezige experts laten inspireren en meedoen aan allerlei activiteiten.

LOB-Experience

De finalisten hebben een maandenlang traject doorlopen van voorrondes, provinciale kampioenschappen (vmbo) en kwalificatiewedstrijden (mbo). Zowel in de voorbereidende fase als tijdens de daadwerkelijke wedstrijden is er aandacht voor ambacht, vakmanschap en loopbaanoriëntatie. Hierdoor krijgen jongeren een compleet en realistisch beeld van een vakgebied. Tijdens de finale strijden de 345 vmbo-leerlingen en de 510 mbo-studenten om de titel beste vakman of vakvrouw in hun vakgebied. Vmbo-leerlingen die niet aan de wedstrijden deelnemen kunnen zich tijdens Skills The Finals inschrijven voor de LOB-Experience. Hiermee biedt de organisatie jongeren de mogelijkheid om allerlei beroepen te bekijken en deel te nemen aan de meer dan vijftig activiteiten, zoals het metselen van een muurtje of het besturen van een virtuele drone.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Skills The Finals vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project draagt bij aan de zelfredzaamheid van de jongeren met opdrachten die zijn afgestemd op het beroepsonderwijs. WorldSkills NL heeft een groot netwerk in het onderwijs, bedrijfsleven en onder branche- en platformorganisaties. De grootschalige aanpak van de organisatie maakt het mogelijk om een bredere groep jongeren met meer activiteiten in het kader van beroepsvorming, -informatie en –vaardigheden te bereiken. De LOB-Experience brengt vmbo-leerlingen in contact met bedrijven om te kijken welke mogelijkheden er voor hen zijn op de arbeidsmarkt.

Data en locatie

De vierde editie van Skills The Finals vindt plaats van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 maart in de RAI Amsterdam.


Projecten

>
>