Skills The Finals 2018

Jongeren strijden om titel beste vakman en -vrouw

Skills The Finals is een landelijk project voor vakwedstrijden in het vmbo en mbo. Het is een initiatief van WorldSkills NL, een stichting die jongeren wil inspireren en motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Tijdens Skills The Finals strijden jongeren om de titel van beste vakman/vakvrouw/vakteam in een vakgebied. Het project bestaat uit een finale en verschillende regionale voorronden. Deelnemers worden door een vakjury beoordeeld op vaardigheden als werken onder tijdsdruk, proactief handelen, oplossingsgericht werken en de presentatie van het product.

Wie is de beste vakman?

Bij Skills The Finals  krijgen jongeren een compleet en realistisch beeld  van een vakgebied. Zowel in de voorbereiding als tijdens de daadwerkelijke wedstrijden is er in het project aandacht voor ambacht, vakmanschap en loopbaanoriëntatie. Met de door WorldSkills NL ontwikkelde toolkits besteden deelnemende scholen tijdens de les aandacht aan ambacht en beroepsvaardigheden. Daarna worden de deelnemers uitgedaagd om zich tijdens provinciale kampioenschappen (vmbo) en de kwalificatiewedstrijden (mbo) te presenteren in hun toekomstige beroep/ Daarbij worden hun beroepsvaardigheden  getest en beoordeeld. In de finale mogen de duizend beste deelnemers  vervolgens  met vakgenoten strijden om het nationaal kampioenschap in hun vakgebied. Die finale bestaat uit 59 wedstrijden voor mbo-studenten en tien wedstrijden voor het vmbo.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Skills The Finals vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Met opdrachten die zijn afgestemd op het beroepsonderwijs draagt het project  bij aan de zelfredzaamheid van  jongeren. WorldSkills NL heeft een groot netwerk in  onderwijs, bedrijfsleven en onder branche- en platformorganisaties. De grootschalige aanpak  maakt het mogelijk om een bredere groep jongeren te bereiken met meer activiteiten in het kader van beroepsvorming, -informatie en -vaardigheden.

Data en locaties

De finale van Skills The Finals vindt plaats van 15 tot en met 17 maart op meerdere locaties in de provincie Overijssel.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Scholierenprogramma

Jongeren begeleid naar studie

Als niemand in je familie ooit is gaan studeren, aan wie moet een jongere zich dan spiegelen? Stichting Giving Back organiseert mentor- en workshopprogramma’s voor havo- en vwo-leerlingen die niet iemand in hun directe omgeving hebben die hen hier wegwijs in kan maken.

Bekijk project

GOGBOT Festival 2016

GOGBOT festival - volop kunst, muziek en technologie

GOGBOT festival 2016 laat zich het beste omschrijven als audiovisueel spektakel voor innovatieve mediakunst, elektronische muziek en technologie.

Bekijk project