Winternachten internationaal literatuurfestival

Winternachten

Projectnaam Winternachten internationaal literatuurfestival
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Literaire Kunsten
Aanvrager Stichting Writers Unlimited
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Winternachten is een meerdaags literatuurfestival dat plaatsvindt in Den Haag. Het festival wil via taal en literatuur het maatschappelijk en cultureel debat een stevige boost geven. Dit jaar doet Winternachten dat noodgedwongen anders dan in voorgaande jaren. Vanwege de huidige coronamaatregelen is gekozen voor een grotendeels online festival in twee delen. In januari vindt Winternachten volledig online plaats met online ontmoetingen en publicaties, zoals podcasts, gefilmde voordrachten en workshops. Bij een versoepeling van de maatregelen trekt het festival later dit jaar de Haagse wijken in met een hybride editie.

Het is aan ons

Het thema van de 26e editie van Winternachten is: Het is aan ons. Er wordt regelmatig een appèl op ons gedaan om solidair met elkaar te zijn. We moeten de krachten bundelen, het samen doen. Maar over welk ‘samen’ hebben we het? Hoe inclusief is deze ‘ons’? Het zijn vragen die zowel Black Lives Matter als de klimaatbeweging agenderen. Tijdens het festival benaderen schrijvers, dichters, woordkunstenaars, performers en journalisten van over de hele wereld het thema vanuit een eigen invalshoek. De programmalijnen zijn #Back to Earth (klimaat en verbeelding), #The Future is Female (feminisme), #Soulcare (rust en verbondenheid) en #Still We Rise (activisme). Te zien en te horen zijn onder anderen de Britse dichter en spoken word-icoon Salena Godden, de Zuid-Afrikaanse dichter en performer Koleka Putuma en schrijver Samanta Schweblin (Argentinië/Duitsland). Ook Nederlandstalige auteurs nemen deel aan gesprekken en voordrachten, onder wie Annemarie Estor, Babah Tarawally, Eva Meijer, Babeth Fonchie en Jens Meijen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Winternachten Internationaal Literatuurfestival heeft tijdig geanticipeerd op de coronasituatie en al vroeg de keuze gemaakt voor een grotendeels online festival. Door zelf deze keuze te maken blijft het artistieke profiel van het festival intact, want hierdoor kunnen veel internationale schrijvers toch bij het festival aanwezig zijn. Het programma van Winternachten is actueel en urgent en het thema is goed vertaald in de programmering.

Data en locatie

Winternachten vindt plaats van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari 2021 via een livestream en op een later moment in hybride vorm.

 


Projecten

>
>