Jeroen Kooijmans / The Fish Pond Song

Een imaginaire wereld met een surreëel verhaal

Projectnaam Jeroen Kooijmans / The Fish Pond Song
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Design Museum Den Bosch
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Geïnspireerd door de schilderijen van Jheronimus Bosch, maakte videokunstenaar Jeroen Kooijmans het drieluik ‘The Fish Pond Song’, een enorme video-installatie waar bezoekers doorheen kunnen lopen.

De titel van het werk is ontleend aan het centrale deel van de triptiek ‘Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch, waar een visvijver te zien is met badende meisjes. In ‘The Fish Pond Song’ wordt als een soort levend schilderij een imaginaire oorlog bezongen, met diepmenselijke angsten en dromen.

 

Tien jaar lang werkte Jeroen Kooijmans aan dit drieluik. Hij filmde in Nederland, Hongarije en op Curaçao. Auteur Tommy Wieringa schreef een poëtische bijdrage.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt deze tentoonstelling vanwege de bijzondere inhoud, de perfecte timing en de locatie van dit project. Door de samenwerking tussen Kooijmans en Wieringa, de e-publicatie en het onderwijsprogramma bereikt de tentoonstelling bovendien een breed publiek.

“Bezoekers maken een tocht door een imaginaire wereld, langs scenes uit een surreëel verhaal, en luisteren daarbij naar ‘het lied van de visvijver’, een bijdrage van Tommy Wieringa.”
—Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

Projecten

>
>