Eye Attack - Op Art en kinetische kunst

Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt in de tentoonstelling Eye Attack in het Stedelijk Museum Schiedam. Wat voor het oog lijkt te draaien staat in werkelijkheid stil en een vlak doek lijkt op te bollen. Op Art-kunstenaars weten het oog te misleiden met lijnen, patronen en kleurvakken. Eye Attack toont het werk van internationale en toonaangevende kunstenaars uit de periode 1950 – 1970. Naast deze optische illusies bevat de tentoonstelling ook werk dat wél beweegt, zoals sculpturen met ijzervijlsel, lichtinstallaties en spiegels.

Op Art

De kunstwerken in het Stedelijk Museum Schiedam zijn exemplarisch voor Op Art en maken de principes van de beeldtaal van deze stroming inzichtelijk en fysiek ervaarbaar. Op Art, met Victor Vasarely en Bridget Riley als belangrijkste vertegenwoordigers, werd in 1965 internationaal op de kaart gezet met een spraakmakende tentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Doordat de mode-, film- en designwereld de stroming direct omarmde,  vond Op Art al snel zijn weg naar het grote publiek. In de tentoonstelling Eye Attack is werk te zien van een groot aantal kunstenaars die ook in 1965 in New York exposeerde. Het museum toont werk van onder anderen Wolfgang Ludwig, Victor Vasarely, Bridget Riley, Jan Schoonhoven, Jesús Rafael Soto, François Morellet, Giovanni Anceschi, Alberto Biasi en Peter Struycken. Naast aandacht voor de principes van Op Art richt de tentoonstelling zich ook op het psychologische effect van het werk. Met mode, film, fotografie en design wordt bovendien een beeld geschetst van de tijd waaruit Op Art voortkomt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Eye Attack in het Stedelijk Museum Schiedam is een echte publiekstentoonstelling, waarbij het thema breed wordt uitgewerkt. Met een focus op lifestyle enerzijds en psychologie en neurowetenschap anderzijds,  zal de tentoonstelling een gevarieerd publiek aanspreken. Eye Attack toont een kwalitatief sterke selectie werken, waarvan er velen niet eerder in Nederland te zien waren.

Data en locatie

Eye Attack - Op Art en kinetische kunst in het Stedelijk Museum Schiedam is te zien van 25 februari tot en met 18 juni 2017.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

De Angstfabriek

Reizende interactieve installatie

De Angstfabriek is een reizende interactieve installatie die jongeren bewust maakt van angstcommunicatie en hoe ze zich hier kritisch tot kunnen verhouden.

Bekijk project

Fashion Statements

Amsterdam Museum brengt historische kostuums en hedendaagse mode bij elkaar

Fashion Statements is een tentoonstelling in het Amsterdam Museum over mode, identiteit en statements van vroeger en nu.

Bekijk project