Movies that Matter Festival 2018

Opent ogen voor mensenrechten

Projectnaam Movies that Matter Festival 2018
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Movies that Matter
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Movies That Matter is een internationaal filmfestival met een focus op films en debat waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Het festival presenteert films die de horizon verbreden en kijkers aanmoedigen met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Naast het festival in Den Haag bestaat Movies That Matter  uit een landelijke tournee met een vertoning van de hoogtepunten van het festival en een uitgebreid educatieprogramma.

Mensenrechten

Het festival opent met de film ‘Aus Dem Nichts’ van de Duitse regisseur Fatih Akin. Hij vertelt het verhaal van een vrouw die op zoek gaat naar gerechtigheid nadat haar Koerdische man en zoontje zijn omgekomen bij een aanslag. Akin won voor deze spannende thriller een Golden Globe voor beste buitenlandse film. In totaal worden er op het Movies That Matter Festival zeventig speelfilms en documentaires getoond over mensenrechten, vrede en vrijheid. Het festival presenteert daarnaast een verdiepingsprogramma met masterclasses, inleidingen en Q&A’s.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Movies That Matter staat voor kwaliteitsfilms en maatschappelijke betrokkenheid waarbij het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan  debatten over actuele maatschappelijke thema’s. De urgentie van het festival ligt met name in de context, de thema’s en de gasten. Veertig procent van de filmvertoningen wordt gecombineerd met een inleiding, nagesprek of debat. Het festival heeft met de tournee een landelijk bereik. Met de educatieve programma’s worden doelgroepen bereikt waar bij (film)festivals doorgaans weinig aandacht voor is. 

Data en locaties

Het Movies That Matter Festival vindt plaats van 23 tot en met 31 maart in het Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.


Projecten

>
>