Nederlands Film Festival (2021 - 2022)

Hoogtepunt van de Nederlandse film

Projectnaam Nederlands Film Festival (2021 - 2022)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting Nederlands Film Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 130.000
€ 130.000

Het Nederlands Film Festival is sinds 1981 hét filmfestival voor de Nederlandse film, televisie en digitale media. Anderhalve week is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de nieuwste speelfilms, documentaires, animaties, korte films, series, VR-producties en diverse evenementen worden gepresenteerd voor een breed publiek. Sinds 2020 is het Nederlands Film Festival ook online te bezoeken en kan het publiek het filmfestival met premières in bioscopen door het hele land op groot scherm meebeleven.

 

Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning voor 2021 en 2022.

Inclusiviteit in de Nederlandse film

Naast de vele vertoningen en premières van films en series van eigen bodem, heeft het festival een uitgebreide randprogrammering, onder meer rondom het thema inclusiviteit in de Nederlandse film. Aan de hand van talkshows, een conferentie en de serie ‘Over kleur gesproken’ wordt besproken wat er nodig is voor een inclusievere sector, zowel voor als achter de camera. Ook trekt het Nederlands Film Festival de Utrechtse wijken in met onder meer een buitenbioscoop, korte filmprogramma’s en filmdiners.

 

In het programma Masters worden gesprekken gevoerd met grote namen uit de Nederlandse filmindustrie, dit jaar met Heddy Honigmann, Jim Taihuttu en Antoinette Beumer. In de bibliotheek op de Neude is de tentoonstelling Storyspace te bezoeken. Hier zijn de elf projecten te zien die meedingen naar het Gouden Kalf Digitale Cultuur. En er is meer digitale cultuur. In samenwerking met Impakt , centrum voor mediacultuur, is de tentoonstelling Face Value te zien, over Surveillance en identiteit in het tijdperk van digitale gezichtsherkenning.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Nederlands Film Festival is de laatste jaren gegroeid in artistieke kwaliteit, actualiteit en urgentie. Er is zichtbaar meer aandacht voor nieuwe verhalen, zowel in vorm als in afkomst. Het filmfestival biedt een podium voor jonge en diverse makers. Door middel van samenwerkingen met innovatieve partijen zowel binnen als buiten de filmwereld weet het festival nieuw publiek te bereiken. Aandacht voor educatie, jongeren én innovatie is blijvend verankerd in de organisatie.

Foto: Mijn vader is een vliegtuig - Mark de Blok

Data en locaties

Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 24 september tot en met 2 oktober 2021 op diverse locaties in Utrecht, in bioscopen in het hele land en online. 

 


Projecten

>
>