De avond is ongemak

Schrijnend verhaal van een religieus boerengezin

Projectnaam De avond is ongemak
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Bos Theaterproducties
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Bos Theaterproducties brengt De avond is ongemak, het succesdebuut van Marieke Lucas Rijneveld, naar het theater. De voorstelling gaat over hoe een streng gereformeerd boerengezin omgaat met de plotselinge dood van hun zoon. Het is een verstikkend en schrijnend verhaal over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

Schuldgevoel

Het verhaal van de voorstelling wordt verteld vanuit het perspectief van de jonge, fantasievolle en ongemakkelijk in haar vel zittende hoofdpersonage Jas, gespeeld door Jip Smit. Door de ogen van Jas ziet het publiek hoe een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. Jas ontspoort langzaam. Worstelend met schuldgevoel, voert ze ontroerende gesprekken met haar overleden broer, gespeeld door Jips tweelingzus Imke Smit. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar. 

 

Regisseur Nina Spijkers: “Elke zin van De avond is ongemak is een klein kunstwerkje dat je onmiddellijk voor je ziet. Het verhaal toont de schoonheid van de lelijkheid. Het idee om tweeling Jip en Imke Smit te vragen voor de hoofdpersoon en de overleden broer, wordt de grote kracht van de voorstelling. Op deze manier zal Jas in gesprek gaan met haar dode broer, maar daardoor ook altijd met zichzelf. Jip en Imke Smit hebben een unieke chemie en beide zijn waanzinnige talenten.”

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Bos Theaterproducties heeft in zijn dertigjarig bestaan musicals, muziektheater, toneel-, cabaret- en familievoorstellingen gerealiseerd met gerenommeerde namen, maar ook met jonge aanstormende talenten. De avond is ongemak is een toneelbewerking voor de grote en middelgrote theaterzaal van een populair boek, ook onder jongeren. Het aantal voorstellingen en verwachte bereik is groot.

Data en locaties

De avond is ongemak gaat op 12 oktober 2023 in premiere in Stadsschouwburg in Haarlem. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>