Body Language

Verbeeldingen van het lichaam

Projectnaam Body Language
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Catharijneconvent
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Museum Catharijneconvent in Utrecht toont in de tentoonstelling Body Language de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in deze periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Te zien zijn zeldzame kunstwerken uit internationale collecties zoals Musée du Louvre, Musée de Cluny en de Bibliothèque nationale de France.

Menselijk lichaam

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan het lichaam? Hierdoor ontstond er een beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden. Kunstenaars lieten hun creativiteit de vrije loop, met bijvoorbeeld engelen die bloed opvangen uit een kraan of Maria die haar moedermelk met een ferme straal in een fontein spuit. Deze laatmiddeleeuwse kunstwerken worden tegenwoordig vaak met ongemak en onbegrip bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de mooiste voorbeelden voor het eerst bij elkaar en toont welke ideeën er aan ten grondslag liggen.

 

Speciaal voor de tentoonstelling is er een randprogramma samengesteld met lezingen en is er kunsteducatief aanbod voor alle leerwegen van het voortgezet onderwijs, van vmbo tot vwo. Ook ontwikkelt het museum werkvormen voor groepen onder leiding van filosofe Linda van Denderen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Body Language is een tentoonstelling met veel internationale bruiklenen en behandelt een actueel onderwerp. Het stimuleert het publiek goed te kijken naar de opmerkelijke middeleeuwse iconografieën van het menselijk lichaam. Tegelijkertijd wordt er in de tentoonstelling gerefereerd aan (oordelen over) naakt in een hedendaagse context. Museum Catharijneconvent heeft veel aandacht voor het aansprekend maken van de tentoonstelling voor een breed publiek.

Data en locatie

De tentoonstelling Body Language is te zien van 25 september 2020 tot en met 17 januari 2021 in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

 


Projecten

>
>