Collective Learning In Practice (CLIP)

Mbo'ers zorgen voor een blijvende verandering in Kunstinstituut Melly

Projectnaam Collective Learning In Practice (CLIP)
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Programma: Kunsteducatie voor mbo'ers
Aanvrager Kunstinstituut Melly
Bijdrage van Fonds 21 € 13.500

Collective Learning In Practice (CLIP) is een uniek werk-leer-programma van Kunstinstituut Melly dat zich richt op jongeren die een mbo-opleiding volgen of hebben gevolgd. Het educatieve project biedt acht tot tien Rotterdamse jongeren (17 tot 24 jaar) met een cultureel diverse achtergrond, de ruimte om verhalen te vertellen. Collective Learning is een experimenteel programma dat Kunstinstituut Melly zelf heeft ontwikkeld. Hiërarchieën van doen en denken worden onderbroken en jongeren krijgen in het project de kans om vraagstukken rondom kunst en cultuur te bestuderen en samen met professionals te werken aan het publiek toegankelijker maken van Kunstinstituut Melly. Werving en selectie van de jongeren vindt plaats op basis van een open oproep en interviews.

Werken met hedendaagse kunst

CLIP biedt de jongeren de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen op het gebied van kunst en cultuur. Het eerste deel van het project omvat een studie-trainingsprogramma die deelnemers tools, vaardigheden en inspiratie biedt om te groeien als individu en als professional. Het tweede deel is een studie-werkprogramma, waarin artistiek experiment, sociale transformatie en een internationale focus centraal staan. Doelen van CLIP zijn onder meer het wegnemen van belemmeringen bij jongeren die het gevoel hebben dat het creëren, produceren of werken met hedendaagse kunst voor hen onbereikbaar is, en het aanbieden van professionele vaardigheden die deelnemers kunnen gebruiken in hun werkzame leven of in het algemeen. Na de CLIP-opleiding van zes maanden worden fellowships aangeboden, zodat de deelnemers blijven werken bij Kunstinstituut Melly. Hun deelname aan het project helpt de instelling bovendien om het programma-aanbod van het instituut vorm te geven. Tijdens de 2023 editie van CLIP leren de jongeren persoonlijke verhalen van ouderen met wie ze samenwerken (60+ jaar) te verwoorden. CLIP wordt in 2023 georganiseerd in samenwerking met International Film Festival Rotterdam. Filmmaker Uriël Matahelumual draagt bij aan de ontwikkeling en begeleiding van de jongeren, door zijn kennis en kunde over film en filmmaken met de deelnemers uit te wisselen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Deelnemers aan CLIP krijgen een gevarieerd programma aangeboden waarin aandacht is voor hun eigen (professionele) ontwikkeling, ze leren over en met kunst én ze worden betaald om volwaardig onderdeel te zijn van het team. Men leert van elkaar om tot nieuwe inzichten en nieuw aanbod te komen. Jongeren krijgen de kans om mede vorm te geven aan kunst, cultuur en de stad vanuit een intensief leerproces. Het project is ook gericht op bestendigheid; jongeren krijgen een fellowship aangeboden binnen Kunstinstituut Melly.


Projecten

>
>