Ander Nieuws

Van digitaal nieuwsarchief tot multimediale verhalen vertelmachine

Projectnaam Ander Nieuws
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Bijdrage van Fonds 21 € 24.500

Hoe maak je een immense digitale collectie zo dat deze toegankelijk is en op een verrassende en prettige manier bijdraagt aan de beleving van de bezoeker? Het Instituut voor Beeld en Geluid en kunstenaar Geert Mul onderzochten het in samenwerking met het Centraal Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, MOTI, Museum of the Image en het Nederlands Fotomuseum.

 

Ander Nieuws is een interactieve digitale installatie gebaseerd op het archief van het Instituut voor Beeld en Geluid, dat meer dan zestig jaar NOS nieuwsuitzendingen bevat. Er zijn voor de installatie 12.000 video items opgeslagen, die werden geanalyseerd met behulp van spraakherkenningssoftware, semantische taal analyse en data visualisatie. Het prototype van de installatie was te zien in de tentoonstelling Voorbij het Nieuws in Beeld en Geluid in Hilversum van 25 november 2014 - 31 mei 2015. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam is de gebruikerservaring geëvalueerd en zal de installatie verder doorontwikkeld worden.

Nieuwe verbanden leggen

Het publiek wordt in de interactieve installatie ondergedompeld in videobeelden en ervaart zo ook fysiek de grootte van een digitaal archief. Bezoekers kunnen zelf verrassende nieuwe verbanden leggen tussen nieuwsbeelden.

 

In de categorie Most Innovative Use of Archive ontving Ander Nieuws in 2015 de FIAT/IFTA Award. De prijs wordt jaarlijkse uitgereikt aan de meest bijzondere initiatieven die de waarde en het gebruik van audiovisuele archieven promoten.

“Afhankelijk van de intenties en handelingen van de bezoeker kan Ander Nieuws een vorm van entertainment bieden, een kunstwerk zijn of dienen als een research-tool.”
—Geert Mul

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Ander Nieuws werd door Fonds 21 gesteund in het kader van de Programmaregeling Digitale Innovatie Musea II, vanwege de breed gedragen opzet van het onderzoek, dat door de concrete vertaling naar een innovatieve installatie direct bijdraagt aan de beleving van de museumbezoeker.


Projecten

>
>