Minimal Music Festival 2023

Minimal Music Festival

Projectnaam Minimal Music Festival 2023
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Muziekgebouw aan 't IJ
Bijdrage van Fonds 21 € 45.000

Tijdens het Minimal Music Festival staat het Muziekgebouw in Amsterdam vijf dagen lang in het teken van dit muziekgenre. Naast werk van grote namen als Steve Reich en Philip Glass klinkt muziek van een nieuwe generatie componisten die door de grondleggers van het genre is beïnvloed. De focus van aankomend festival ligt op deze nieuwe generatie. Vrijwel alle muziek die op het festival klinkt is niet ouder dan vijf jaar en veel wordt ‘on the spot’ gemaakt. Dit jaar viert het Minimal Music Festival 2023 de kracht van herhaling. Herhaling die nooit hetzelfde blijft, die zelf verandert en verandering teweegbrengt. Een lamp op hoop in donkere tijden. 

 

Slaapconcert

Voor het openingsconcert Reich/Richter van het festival werken componist Steve Reich en kunstenaar Gerhard Richter nauw samen om het publiek een hypnotiserende, audiovisuele ervaring te bezorgen. Ensemble Klang en Asko|Schönberg brengen met Mapping Andriessen de invloed van Louis Andriessen in kaart via het werk van zijn studenten. Een andere ode aan een componist is die van Loraine James en het London Contemporary Orchestra. Zij wijden een concert aan de vergeten, Amerikaanse minimal-performer Julius Eastman. Bijzonder is ook de Sleep in: Slow Wave Phase, een slaapconcert op de klanken van de nachtmuziek van Maya Shenfeld, Museum Of No Art en dj’s nina, Pieter Jansen en no service. De contextprogrammering van het Minimal Music Festival richt op nieuwe makers en nieuwe perspectieven in de minimal music en is opgezet met Subbacultcha en Garage Noord. Tot slot is er een educatieproject waarin de vocale technieken van Meredith Monk voor een jong publiek (6+) worden gevisualiseerd.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Door verbindingen te leggen tussen klassieke muziekpioniers en hedendaagse ontwikkelingen in verschillende speciale formats (zoals het Minimal Music Festival) wil het Muziekgebouw een breder en in dit geval ook jonger publiek interesseren voor hedendaagse klassieke muziek. De cross-over tussen klassiek en elektronica spreekt een breder en jonger publiek aan dan de doorgaans vaste bezoeker van het Muziekgebouw. De samenwerkingspartners dragen bij het bereiken van een jongere doelgroep.

Data en locatie

Het Minimal Music Festival vindt plaats van 12 tot en met 16 april 2023 in het Muziekgebouw in Amsterdam.


Projecten

>
>