Cello Biënnale Amsterdam 2020

The Cello Takes Over

De Cello Biënnale is een festival in Amsterdam rondom de cello met, ondanks de beperkingen door Covid-19, een grote diversiteit aan concerten van bekende musici en jong talent, een uitgebreide randprogrammering en een artist en composer in residence. De Cello Biënnale richt zich op een laagdrempelige manier op een breed publiek, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Tien dagen lang komen tijdens het festival alle aspecten van de cello aan bod met het Nationaal Cello Concours, masterclasses, concerten, een educatietraject en muziektheater. De programmering van het festival heeft als kern klassieke muziek maar maakt allerlei verbindingen naar muziek uit andere culturen, naar pop, jazz en impro.

 

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van de Cello Biënnale.

The Cello Takes Over

Het thema van de achtste editie is The Cello Takes Over. Op het programma staan veel werken die oorspronkelijk niet voor cello werden gecomponeerd maar nu wel op dit instrument uitgevoerd gaan worden, zoals Bartóks altvioolconcert uitgevoerd door Jean-Guihen Queyras en Barbers Adagio door de twaalf cellisten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Tijdens de Cello Biennale worden de grenzen losgelaten. Zo bewerkte componist David Dramm het iconische album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles voor Cello Octet Amsterdam Hoe gaat 'Lucy in the Sky with Diamonds' of 'A Day in the Life' klinken op acht cello’s?

 

Vanwege de 1,5-meterregel worden veel concerten twee keer per dag gespeeld, ook zijn alle concerten via een livestream van de NTR te bekijken.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het festival is uniek binnen de cellowereld en daarmee van aanvullend belang voor het aanbod. De kwaliteit van de programmering is van een hoog niveau, terwijl het festival tegelijkertijd toegankelijk en laagdrempelig is. De Cello Biënnale heeft veel aandacht voor jonge makers en bijzondere cross-over projecten. Het festival bedient met een uitgebreide en veelzijdige programmering een breed publiek en heeft een groot bereik.

Data en locaties

De Cello Biënnale vindt plaats van 22 tot en met 31 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Er Was Eens 2017/2018

Landelijke verhalenwedstrijd voor jongeren

Er Was Eens is een landelijke verhalenwedstrijd voor jongeren op vmbo, mbo (niveau 2-4) en hbo (Pabo). De wedstrijd wordt georganiseerd door Passionate Bulkboek.

Bekijk project

Hide and Seek, Maarten Baas

Tentoonstelling in Groninger Museum

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas (1978). Baas is één van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw.

Bekijk project