Foto: Gert Jan van Rooij

Cardiff & Miller in de Oude Kerk

Geluidsinstallatie van Cardiff en Bures Miller

De Oude Kerk in Amsterdam vormt het decor van de wereldpremière van 'The Instrument of Troubled Dreams', een geluidsinstallatie van het internationaal gerenommeerde duo Janet Cardiff en George Bures Miller. Het werk van de Canadese kunstenaars kenmerkt zich door sterke verhaallijnen waarin heden en verleden met elkaar worden verweven. Met de geluidsinstallatie onderzoeken Cardiff en Bures Miller de relatie tussen erfgoed, architectuur en geluid in de Oude Kerk. Vijf maanden lang resoneert het geluidsstuk door de hele kerk en worden bezoekers ondergedompeld in een zintuiglijke ervaring.

The Instrument of Troubled Dreams

De geluidsinstallatie omvat de gehele kerk en bestaat uit 25 luidsprekers die zijn verbonden met een mellotron, een mechanische voorloper van de sampler. Deze mellotron mengt omgevingsgeluiden met zang van de Sweelinck Cantorij en de klanken van het beroemde Vater-Müller-orgel van de Oude Kerk. Het resultaat is een ruimtelijke klankervaring die door het publiek via het mellotron zelf geactiveerd kan worden.

 

Het publieksprogramma wordt uitgevoerd in samenwerking met Sonic Acts, ADE, Steim en ARCAM. Zo is een aantal jonge musici als Nicolas Jaar, Zeno van de Broek, Thomas Ankersmit en M. Singer uitgenodigd voor een serie concerten. Met ARCAM is een uitbreiding ontwikkeld van de reguliere architectuurwandeling onder de noemer ‘luisteren naar ruimte’.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Janet Cardiff en George Bures Miller zijn gerenommeerde internationale kunstenaars en dit is de eerste solotentoonstelling van het duo in Nederland. De tentoonstelling geeft de Oude Kerk en het gerestaureerde Vater-Müller-orgel een actuele context. De geluidsinstallatie en het publieksprogramma sluiten bovendien aan bij de ambities van de Oude Kerk om naast beeldende kunst ook een ruimte te zijn voor muziek. De Oude Kerk is publieksgericht en doet publieksonderzoek waarvan de resultaten worden geïmplementeerd in het aanbod.

Data en locatie

De tentoonstelling is te zien van 24 november 2018 tot 29 april 2019 in de Oude Kerk in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Julius Caesar in het Amsterdamse Bostheater

Shakespeare onder de sterren

Muziektheatergezelschap Orkater brengt deze zomer in samenwerking met het Amsterdamse Bostheater Julius Caesar tot leven.

Bekijk project

Ravage: Happy Creation

Ravage: Spelenderwijs | mode, kunst, design

Museum Arnhem toont als eerste museum in Nederland een overzicht van het levenswerk van het Nederlandse ontwerpersduo Ravage. In de jaren ‘70 en ‘80 veroverde het jonge ontwerpersduo Ravage hun plek in de internationale mode- en designwereld.

Bekijk project