Birds of Paradise Festival

Birds of Paradise

Projectnaam Birds of Paradise Festival
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting Birds of Paradise
Bijdrage van Fonds 21 € 17.500

Birds of Paradise is een nieuw festival in TivoliVredenburg in Utrecht waar vijf acts ruim baan krijgen om zich uit te leven door middel van muziek, dans, theater, visuele kunst en alles wat daar tussenin zit. Het festival nodigt elk van de acts uit voor de creatie van een internationaal muziekproject en bijbehorend contextprogramma. Ze maken nieuw werk, gaan onverwachte samenwerkingen aan en cureren een uitgebreid contextprogramma. Dat gebeurt in de vorm van podcasts, essays, talks, persoonlijke playlists of niet eerder vertoond videomateriaal. 

Muzikale (ver)gezichten

Het vijfdaagse Birds of Paradise is zowel live als online te bezoeken. Het festival is een mix van genres en disciplines, bijzondere samenwerkingen, wereldpremières en muzikale (ver)gezichten die niet eerder in deze samenstelling op Nederlandse bühnes te zien waren. Voor elke act is een residentie van één dag gereserveerd. Te zien is onder meer het Amerikaanse vocale ensemble Roomful of Teeth met twee moderne muziek-klassiekers van David Lang en Caroline Shaw. Ook Thomas Azier komt naar het festival. Samen met de Finse gitarist/producer Obi Blanche, en begeleid door saxofonist Maarten Hogenhuis (BRUUT!), drummer Simon Segers (De Beren Gieren) en een koor, ontwikkelt Azier een nieuwe productie. Ook is er een educatieprogramma aan het festival gekoppeld, gericht op het wegnemen van vooroordelen onder jongeren over klassieke muziek.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het festival sluit goed aan bij de tijdgeest, waarin nieuwe generaties muziekmakers zich niet meer bedienen van oude productie- en concertvormen, maar een breed scala aan disciplines, genres en technieken inzetten om hun muzikale ideeën uit te dragen. In de programmering is veel aandacht voor makers en uitvoerenden die vallen binnen onze definitie van jongere carrières.

Data en locatie

Festival Birds of Paradise vindt plaats van 9 tot en met 13 maart in TivoliVredenburg in Utrecht.


Projecten

>
>