21st Century Skills ROC Programma

Mbo-scholieren werken aan ondernemende competenties

Projectnaam 21st Century Skills ROC Programma
Pijler
Aanvrager NJR
Bijdrage van Fonds 21 € 18.000

Ondernemen, netwerken, klantgerichtheid, solliciteren en kansen zien. Het is slechts een kleine greep uit de vaardigheden die jongeren van nu nodig hebben op de arbeidsmarkt. Het project 21st Century Skills ROC Programma biedt mbo-leerlingen de mogelijkheid te werken aan hun ondernemende competenties. Het programma bestaat uit drie onderdelen: Impacttraining, @Work en Coaching. De onderdelen zijn zo ingericht dat deelnemers hun vaardigheden nog dezelfde dag kunnen toepassen. De leerlingen leren te formuleren wie ze zijn, wat ze kunnen, wat ze willen en wat ze willen worden. 21st Century Skills ROC Programma is een initiatief van de Nationale Jeugdraad.

Lessen vanuit de praktijk

Het programma opent met de Impacttraining, waar jongeren inzicht krijgen in wie ze zijn, wat ze willen en kunnen en hoe ze dat kunnen bereiken. In het tweede onderdeel @Work bieden (jonge) ondernemers de leerlingen een inkijkje in het werkende leven. Zij laten de 21st Century Skills zien vanuit de praktijk. Tot slot krijgen de jongeren tijdens deafsluitende Coaching persoonlijke ondersteuning bij hun eigen vraagstukken over hun toekomst. Het 21st Century Skills ROC Programma wordt uitgerold op zeven mbo’s in de grote steden. In totaal zullen 420 leerlingen aan het project deelnemen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het project past bij het thema Ondernemen van de pijler Jongeren & Maatschappij. Het stimuleert de ondernemingszin en zelfregie van jongeren met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt. De lessen worden gegeven door peer-educators en externe docenten uit het bedrijfsleven. Het project is daarmee een aanvulling op het bestaande aanbod in het mbo-onderwijs.


Projecten

>
>