Breaking Fake News

Voorstelling over nepnieuws

Projectnaam Breaking Fake News
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Programma: Kunsteducatie voor mbo'ers
Aanvrager George en Eran Producties
Bijdrage van Fonds 21 € 22.500

Breaking Fake News is een theatervoorstelling voor (mbo-)jongeren over manipulatie en hoe onze omgeving waarheden en meningen kleurt. In deze voorstelling van George en Eran Producties neemt het publiek plaats midden in de studio van het live nieuwsprogramma Nieuwsdag. Van daaruit krijgen de jongeren een kijkje in hetgeen zich voor én achter de schermen afspeelt bij een actualiteitenprogramma. Acteurs Meral Polat en Eran Ben-Michaël spelen twee journalisten die snel beslissingen moeten nemen. Liesbeth Coltof regisseert de voorstelling die urgente vragen stelt over waarheid, leugens en de rol van de media.

 

Fonds 21 steunt dit project binnen de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’. Met de programmaregeling geeft Fonds 21 een stevige impuls aan het ontwikkelen van kwalitatief en toegankelijk aanbod van kunsteducatie voor jongeren die een mbo-opleiding volgen.

Veranderlijke werkelijkheden

Op Schiphol lijkt er een vliegtuig gekaapt te zijn en tot overmaat van ramp blijkt de minister-president aan boord te zitten. Het nieuws wordt bekend kort voordat het tv-programma Nieuwsdag live wordt uitgezonden. De redactie moet razendsnel bepalen waar feiten stoppen en verzinsels beginnen. Veel tijd is er niet. Wat zijn de gevolgen van de keuzes die ze maken? Breaking Fake News is een voorstelling over veranderende werkelijkheden en een mix van satire en bittere ernst, een wervelende zoektocht naar houvast.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt dit project binnen de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’. Breaking Fake News is een buitenschools project en behandelt het fenomeen ‘nepnieuws’, een actueel en voor de doelgroep relevant thema. Om de voorstelling te laten aansluiten bij de jongeren zijn gesprekken gevoerd met de doelgroep. Het verwachte bereik van de voorstelling is 1400 (mbo-)jongeren.

Data en locatie

Breaking Fake News is een lunchvoorstelling en gaat zondag 9 december 2018 in première in Theater Bellevue in Amsterdam. Op 12, 14, 19, 20 en 23 december vinden nagesprekken plaats met de makers onder leiding van Hanneke Groenteman.


Projecten

>
>