David Lynch - Someone is in my House

Solotentoonstelling van David Lynch in Bonnefantemuseum

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht presenteert de eerste solotentoonstelling in Nederland van multidisciplinair kunstenaar en filmmaker David Lynch (1946). Bij het grote publiek is de Amerikaan vooral bekend als regisseur van films als Eraserhead, Blue Velvet, The Elephant Man en Wild at Heart en van de tv-serie Twin Peaks. Naast zijn filmische werken is Lynch altijd actief gebleven als beeldend kunstenaar. De tentoonstelling ‘Someone is in my House’ toont het onderbelichte maar veelzijdige kunstenaarschap van Lynch in al haar facetten.

Someone is in my House

De tentoonstelling werpt met ongeveer vijfhonderd werken een geheel nieuw licht op Lynch als beeldend kunstenaar. Zo toont het Bonnenfantenmuseum een selectie van zijn vroege korte films, schilderijen, foto’s, werken op papier, (geluids)installaties en sculpturale werken. Te zien is onder meer de korte stop-motion animatie Six Men Getting Sick (1967), die Lynch maakte tijdens zijn studie schilderkunst aan de Pennsylvania Academy of the Fine Arts in Philadelphia. Het is voor het eerst dat het werk in een museumtentoonstelling wordt getoond. Ook is er een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte installatie te zien, een ruimtevullende 3D-vertaling van een tekening.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

‘David Lynch – Someone is in my House’ is de eerste solotentoonstelling in Nederland van David Lynch. De tentoonstelling is door het Bonnefantenmuseum zelf in nauwe samenwerking met de kunstenaar samengesteld. Het publiek kan kennismaken met een voor velen onbekende kant van Lynch, die vooral bekend is als filmmaker. Verwacht wordt dan ook dat een nieuw publiek de weg naar het museum zal vinden.

Data en locatie

De tentoonstelling loopt van 30 november 2018 tot en met 28 april 2019 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Young Impact

Jongeren in actie voor een betere wereld

Young Impact is een scholenprogramma om jongeren inspiratie te bieden om vanuit hun eigen intrinsieke motivatie positieve maatschappelijke acties te ondernemen.

Bekijk project

De Langste Nacht

Theatrale concertserie in kerken

Project Wildeman en Cappella Amsterdam bundelen hun krachten om in dit project de rituelen rondom de oeroude winterwende te onderzoeken.

Bekijk project