The Otolith Group: Xenogenesis

Van Abbemuseum - Xenogenesis

Projectnaam The Otolith Group: Xenogenesis
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Stedelijk Van Abbemuseum
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Het Van Abbemuseum in Eindhoven presenteert met Xenogenesis de eerste grootschalige tentoonstelling van The Otolith Group in Nederland. The Otolith Group is in 2002 in Londen opgericht door Anjalika Sagar en Kodwo Eshun. Het werk van het kunstenaarsduo kenmerkt zich door een serie langlopende onderzoeksprojecten en is zeer divers: van filmproducties tot internationale solo- en groepstentoonstellingen en publicaties. Sagar en Eshun plaatsen vraagtekens bij de witte modernistische wijze van artistieke productie en willen het mondiale kader van kunst verruimen. In het werk van The Otolith Group komen diverse werelden samen: Afrofuturisme, zwarte geschiedenis en westerse filosofie, verleden en heden, het dagelijks leven en kunst. De kunstenaars zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de tentoonstelling.

Xenogenesis

Xenogenesis is vernoemd naar de Xenogenesis Trilogy van Octavia E. Butler, een van de weinige vrouwelijke Afro-Amerikaanse sciencefictionschrijvers in dit genre. Haar bekroonde romans gaan over thema’s als het uitsterven van de mens, rassenscheiding, planetaire transformatie en vervreemding tussen generaties. De tentoonstelling in het Van Abbemuseum omvat tien kunstwerken, waarvan acht video-installaties, die zijn gemaakt tussen 2011 en 2018. Het meest recente werk van de tentoonstelling, de documentaire O Horizon (2018), werd vorig jaar door filmcurator Ed Halter uitgeroepen tot beste film van 2018. O Horizon gaat over het hedendaagse erfgoed van Visva-Bharati, de experimentele kunstacademie in India die in 1919 is opgericht door kunstenaar, dichter, componist, toneel- en romanschrijver Rabindranath Tagore. Aan de tentoonstelling is ook een educatieprogramma gekoppeld.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

The Otolith Group is een gerenommeerd, hedendaags internationaal kunstenaarscollectief. Het werk van The Otolith Group is in deze omvang niet eerder in Nederland te zien geweest. Het project is actueel en past goed bij het Van Abbemuseum. De verschillende disciplines waarin het collectief werkt bieden veel mogelijkheden voor een breed publiek. Het educatieprogramma is gericht op een jongere doelgroep. Ook legt het museum actief verbinding met diverse partners in Eindhoven.

Data en locatie

Xenogenesis van The Otolith Group is te zien van zaterdag 25 mei tot en met zondag 18 augustus 2019 in het Van Abbemuseum in Eindhoven.


Projecten

>
>