Foto: Untitled 2017 Arielle Bobb Willis courtesy of the artist

Adorned - The Fashionable Show

Hoe gebruiken we mode om te laten zien wie we zijn?

Wat is tegenwoordig nog mode of modieus en wie bepaalt dat? En hoe gebruiken we mode om te laten zien wie we zijn, wie we denken te zijn of juist wie we zouden willen zijn? Met de tentoonstelling Adorned - The Fashionable Show presenteert Foam fotografieprojecten gemaakt door een nieuwe generatie beeldend kunstenaars. Ze werken allemaal met mode, maar de meesten zijn geen uitgesproken modefotografen. Voor hen gaat mode en stijl in de eerste plaats om persoonlijke expressie waarbij identiteit, diversiteit en politiek en sociale inclusiviteit een grote rol spelen.

Modefotografie

Met Adorned - The Fashionable Show gaat Foam dieper in op actuele sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan nieuwe modefotografie. Foam heeft voor Adorned - The Fashionable Show honderdtwintig werken geselecteerd van veertien jonge makers, onder wie Casper Kofi (Nederland), Alexandra Leese (Verenigd Koninkrijk & Hong Kong), Tyler Mitchell (Verenigde Staten) en Mohamad Abdouni (Libanon). Sommige kunstenaars uit de tentoonstelling zijn al ontdekt door gerenommeerde modemerken, anderen blijven werken vanuit hun eigen gemeenschap. De makers dagen de begrippen en normen uit van wat schoonheid, glamour, stijl en ideaal is en bevragen deze.

 

Aan de tentoonstelling is een publieksprogramma gekoppeld met drie thema-avonden, waaronder een avond waarop jonge makers elkaar kunnen leren kennen. Met het educatieprogramma worden naar verwachting 4500 scholieren, jongeren en volwassenen bereikt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Adorned – The Fashionable Show toont werk van een nieuwe generatie fotografen/kunstenaars. De werken in Foam laten sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen zien die leven bij een jong publiek, zoals identiteit, representatie, diversiteit en gender. Het museum trekt een relatief jong publiek en zal met deze tentoonstelling ook jongeren aanspreken omdat dit de wereld is waarin zij leven.

Data en locatie

Adorned – The Fashionable Show is te zien van 13 december 2019 tot en met 11 maart 2020 in Foam in Amsterdam.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Rambler

Modemerk met ontwerpen van (zwerf)jongeren

Scholieren Filmfestival 2018

Jongeren organiseren eigen filmfestival

Het Scholieren Filmfestival is een vijfdaags festival dat volledig wordt georganiseerd door leerlingen van zeven Haagse en Leidse middelbare scholen. Het project is een initiatief van Stichting The Young Kieslowski.

Bekijk project