Foto: The Populists (foto: Bart Grietens)

Karavaan Festival 2019

Locatietheater in regio Alkmaar

Karavaan Festival is een podiumkunstenfestival op cultuurhistorische en bijzondere locaties in de regio Alkmaar. Het programma bestaat uit locatietheater, theatrale installaties, theater in de openbare ruimte, livemuziek en performances. In de programmering zoekt Karavaan Festival steeds naar context en verdieping door een maatschappelijk thema centraal te stellen en samenwerkingen aan te gaan met lokale partners. Het thema van dit jaar is: Eigen grond. Wat betekent de grond waarop je geboren bent in je leven?

Locatietheater

In totaal presenteert Karavaan Festival ruim tweehonderd voorstellingen, zeven landelijke premières en een wereldpremière. Het festivalhart wordt gevormd door het Victoriepark in Alkmaar. De programmering is een mooie mix van gevestigde namen en jongere carrières. Zo versmelten klassieke en nieuwe muziek onder het motto ‘Barok is de nieuwe pop’ tot het episch meesterwerk Baruk. Deze muziekvoorstelling van de Turkse componist Burak en het klassieke ensemble Musica Sequenza gaat op Karavaan in wereldpremière. Op een boerderij in Oterleek speelt PeerGrouP de voorstelling Maalkop, waarin het verhaal wordt verteld van een jonge boer die noodgedwongen afstand moet doen van zijn bedrijf. De grootste voorstelling van Karavaan Festival is Atlantis van de Veenfabriek. Deze voorstelling gaat tijdens het festival in première en wordt opgevoerd op een bouwterrein in Alkmaar en gaat over de betekenis van het begrip beschaving, geïnspireerd door verhalen van migranten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Karavaan Festival is een podiumkunstenfestival met veel site-specific en maatschappelijk relevante locatievoorstellingen. De theater- en muziektheatervoorstellingen worden uitgevoerd op plekken die veelal niet voor publiek toegankelijk zijn. Het festival is van belang voor de regio Alkmaar en bereikt een breed en divers publiek.

Data en locaties

Karavaan Festival vindt plaats van 30 mei tot en met 10 juni op verschillende locaties in en rond Alkmaar. 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda

Museum Gouda - Pieter Pourbus

Museum Gouda organiseert een tentoonstelling over Pieter Pourbus, een schilder die in zijn tijd tot de absolute top behoorde maar in Nederland vrijwel onbekend is.

Bekijk project

Koning van het Grasland

Voorstelling over verhouding tussen mens en natuur

Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland? Het reizend locatietheaterstuk Koning van het Grasland, een coproductie van Pier21 en Toneelgroep Jan Vos, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur.

Bekijk project