Wat is waar? Nieuws! 2015-2016

Een kritische en frisse blik op actueel nieuws

Dagelijks komen er veel nieuwsberichten voorbij die ook jongeren niet ontgaan. Aan een enkel nieuwsbericht is veel werk voorafgegaan voordat deze wordt uitgezonden. Hoe ga je met deze beelden om? En hoe kun je er zelf naar kijken?

 

Wat is waar? Nieuws! is een mediawijsheidproject voor leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs en voor alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De lessenreeks wordt binnen verschillende scholen gegeven.

Onderzoeken en produceren

Binnen dit project leren leerlingen bewust kijken naar nieuws. Hoe komt nieuws tot stand? Welke keuzes maakt de journalist? Ze doen onderzoek naar nieuwsberichten en leren hoe de werkelijkheid in het nieuws wordt gepresenteerd. Door zelf kritisch te kijken, leren ze dat nieuwsmaken bewerkelijk is en hoe ze daar zelf mee om kunnen gaan. Naar aanleiding van hun onderzoek en een eigen stelling over een actueel onderwerp, maken ze een eigen nieuws- of filmreportage met een iPad of mobiele telefoon.

"Het belangrijkste dat ik heb geleerd is....hoe je kritisch naar tv kan kijken."

Mark (10 jaar) - deelnemer

De werkelijkheid sturen

De middelbare scholieren leren daarnaast ook kritisch kijken naar welke rol vrijheid van meningsuiting speelt. Wat betekent het om in een democratie te leven en wat betekent vrijheid van meningsuiting daarin? Welke rol spelen media en wat is de rol van de journalist? Hoe kun je zelf de werkelijkheid sturen? Het eindresultaat van het project is een eigen filmreportage.

 

De Frisse Blik is een initiatief van Bromet & dochters, het productiebedrijf van programmamaker en cameraman Frans Bromet. Het project levert meer dan duizend films op, waarvan een selectie wordt vertoond op de website van 7days. Verschillende scholen nemen deel aan het project.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Wat is Waar? Nieuws! omdat het mediawijsheid bevordert en aansluit bij de actualiteit. Binnen het project wordt nauw samengewerkt met diverse partijen om zo het actuele aanbod en bereik te vergroten onder docenten die zelf met het thema aan de slag willen.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Special Edition De Hartelborgt

Van de coulissen naar de spotlights

Bij Studio 52nd krijgen jongeren die in de maatschappij op de achterste rij terecht zijn gekomen, de kans zelf op het podium te staan en vorm te geven aan hun eigen verhaal.

Bekijk project

Jonge Harten Festival 2016

Multidisciplinair festival voor jongeren

Jonge Harten Theaterfestival is een negendaags multidisciplinair festival voor jongeren in Groningen. Het festival heeft een breed aanbod op het gebied van theater, dans, muziek en performance en is het enige festival in Nederland dat zich specifiek richt op jongeren.

Bekijk project