Eastern Neighbours Film Festival 2023

Cinema uit Oost- en Zuidoost Europa

Projectnaam Eastern Neighbours Film Festival 2023
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager stichting artTrace
Bijdrage van Fonds 21 € 15.000

Het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) in Den Haag biedt een unieke kijk op films uit Oost- en Zuidoost Europa. Op het festival worden actuele films vertoond die in Nederland niet of slechts beperkt te zien zijn. Het festival programmeert kwaliteitsfilms die urgente onderwerpen en actuele kwesties aansnijden en inzichtelijk maken. Het vormt een brug tussen oost en west, maar ook tussen verschillende genres en thema’s.

Genderfluïditeit op de Balkan

De vijftiende editie van het festival opent met de film Ivan’s Land van Andrii Lysetskyi. Het biedt een indrukwekkend portret van een Oekraïense volkskunstenaar die zich afvraagt of kunstenaars erkenning van kunstcritici nodig hebben om als meesters van hun vak erkend te worden. In totaal presenteert ENFF een selectie van 54 films uit 33 landen, waaronder vele Nederlandse premières. Deze editie heeft ENFF een focus op hedendaagse films uit Slowakije, een speciaal thema over Oekraïne, genderfluïditeit op de Balkan, familiefilms, cinema-herinneringen en analyses van verschillende benaderingen van het gebruik van archiefbeelden. Naast filmvertoningen omvat het programma masterclasses, debatten, muziek en entertainment. ENFF gaat ook On Tour naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De hoofdlocatie van het festival is Filmhuis Den Haag.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Eastern Neighbours Film Festival biedt een podium aan films en filmmakers uit Oost- en Zuidoost Europa die anders grotendeels buiten beeld zouden blijven. ENFF heeft zich bewezen als relevant voor een specifieke doelgroep. Met het bereik onder een doelgroep met een cultureel diverse achtergrond, is het een aanvulling op het overig festivalaanbod.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

ENFF vindt plaats van 22 tot en met 26 november in Filmhuis Den Haag.


Projecten

>
>