PABLO

Scapino Ballet toont Spanje van Picasso

Projectnaam PABLO
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Scapino Ballet Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 18.000

Pablo is een enerverend spektakelstuk met dans, theater en orkest over het Spanje van kunstenaar Pablo Picasso (1881 – 1973). De voorstelling wordt gedanst door het volledig Scapino-ensemble en is gemaakt door de Spaanse Marcos Morau, een van de nieuwe, grote Europese choreografen. Het 24-koppige orkest van Sinfonia Rotterdam is verantwoordelijk voor de muzikale begeleiding van de voorstelling. Sinfonia Rotterdam speelt werken van Tsjaikovski en Ravel, aangevuld met Spaanse en Franse volksliederen gearrangeerd door Sylvia Maessen. Pablo zal dertig keer worden uitgevoerd op verschillende locaties in Nederland.

Het Spanje van Picasso

Via de levensloop van Pablo Picasso wordt het publiek meegenomen naar het Spanje van de kunstenaar. Pablo speelt zich af tijdens de grote oorlogen, de dictatuur onder generaal Franco en de hervormingen, die allen hun weerslag hadden op Picasso’s kunst. Tegelijkertijd geeft Morau een kijkje in de Spaanse ziel en temperamentvolle volksaard met diepe emoties en de worsteling tussen traditie en vernieuwing. Morau geeft de voorstelling een filmische enscenering, waarin zelfs een motor en rouwstoet met wagen het toneel opkomen. Pablo is een voorstelling vol kleur, passie, oorlog en tegenstellingen.  

Foto: Hans Gerritsen

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Scapino blijft zich inhoudelijk vernieuwen. Voor de interdisciplinaire dansvoorstelling Pablo wordt een nieuwe samenwerking aangegaan met Rotterdam Sinfonia en de jonge, talentvolle choreograaf Marcos Morau. Morau won in korte tijd grote prijzen, zoals de National Dance Award van het Spaanse Ministerie van Cultuur. Door de samenwerking met het orkest kan een nieuwe publieksgroep aangeboord worden en ook het werk van Morau kan zorgen voor een ander publiek voor Scapino. Pablo heeft een groot landelijk bereik.

Data en locaties

Pablo gaat woensdag 7 december in première in de Rotterdamse Schouwburg. Voor de complete speellijst: www.scapinoballet.nl/nl/voorstellingen/pablo


Projecten

>
>