Shakti

Dansvoorstelling over vrouwelijke energie

Projectnaam Shakti
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Illusionary Rockaz Company
Bijdrage van Fonds 21 € 17.500

Shakti is een hedendaagse dansvoorstelling van choreograaf Shailesh Bahoran. De voorstelling is een productie van Illusionary Rockaz Company, een gezelschap dat zich beweegt tussen breakdance, experimentele hiphop en danstheater. Met vier dansers doet Bahoran onderzoek naar de eigenschappen van de vrouwelijke energie Shakti, die in de Indiase levensbeschouwing staat voor alles wat beweegt. In een wervelende voorstelling donderen de dansers dwars door tijd en ruimte om te ontdekken wat ons beweegt. Omringd door de live klanken van twee klassieke Indiase snaarinstrumenten, de tanpura en de sarod, wervelen zij door het centrum van het universum tot de kern van hun ziel, op zoek naar balans.

Tegenstellingen

De voorstelling Shakti gaat over verenigen en verzoenen. In de Hindoeïstische traditie bestaat de mens uit twee zijden van dezelfde medaille. De mannelijke energie van Shiva staat voor de stille gedachte, zijn vrouwelijke tegenhanger Shakti staat voor alles wat beweegt. In elk mens zijn beide krachten verenigd, maar wie voert er de boventoon? In Shakti onderzoekt Bahoran de twee tegenpolen die in ieder individu verscholen liggen. Hij plaatst rauwe fysieke beweging tegenover harmonie en rust. Ook in de muziek zijn de tegenstellingen terug te vinden, door de afwisseling van traditionele Indiase snaarinstrumenten met donkere digitale geluiden.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Shakti is een productie van Illusionary Rockaz Company, een gezelschap dat valt binnen onze definitie van jongere carrières. Choreograaf Shailesh Bahoran ontving voor zijn werk verschillende prijzen en nominaties. De zeggingskracht, authenticiteit en het vakmanschap van de makers is groot. Er is een middelgrote landelijke speellijst. Illusionary Rockaz Company heeft een relatief jonge eigen achterban en spreekt met deze voorstelling een voor hen bredere doelgroep aan.

Data en locaties

Shakti gaat op 29 september in première in Korzo in Den Haag. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>