Foto: Sophie Morner

The Death of Melanie Bonajo - how to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps

Retrospectief van Melanie Bonajo

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht toont met ‘The Death of Melanie Bonajo - how to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps’ het eerste museale retrospectief van de Nederlandse kunstenaar Melanie Bonajo (Heerlen, 1978). Bonajo maakt multidisciplinair werk waarin fotografie, video, performances, muziek en installaties worden gecombineerd.

De ander

Bonajo’s multidisciplinaire werk toont haar verontwaardiging over de moderne, kapitalistische techwereld, over het toenemend verschil tussen arm en rijk en over de negatieve benadering van ‘de ander’. Prominente thema’s zijn feminisme, de kunstenaar als activist en hoe we in ons leven de balans zoeken tussen verstand, hart en lichaam.

 

De naam van de tentoonstelling ‘The Death of Melanie Bonajo’ klinkt dramatisch maar het uitgangspunt van Bonajo is dat je om de wereld met een volledig open blik te kunnen benaderen moet sterven om vervolgens herboren te worden. Bij de wedergeboorte kun je jezelf opnieuw uitvinden en vormgeven. De elf uit de ondertitel ‘how to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps’ staat symbool voor het overbruggen van het verschil tussen je oude en nieuwe zelf. De bezoeker wordt stap voor stap meegenomen in een symbolische transformatie van het moderne, individuele ‘zelf’ naar ‘de ander’, waarbij je soms vergeet hoe anders die ander eigenlijk is.  Wie open staat voor een andere manier van kijken, de tijd neemt en probeert de hedendaagse drang tot vooruitgang te weerstaan zal een bijzondere ervaring ondergaan.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

‘The Death of Melanie Bonajo - how to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps’ in het Bonnefantenmuseum is een onderscheidende en actuele tentoonstelling. Het is de eerste museale overzichtstentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Melanie Bonajo. Vormgeving en publieksprogramma’s  zijn op een natuurlijke manier integraal meegenomen in het tentoonstellingsconcept. Met een theatrale benadering wordt een extra context geboden om het werk van Bonajo te ontsluiten en wordt het ‘anders zijn’ vanuit een positieve benadering bespreekbaar gemaakt.   

Data en locatie

De tentoonstelling ‘The Death of Melanie Bonajo - how to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps’ is te zien van 20 april 2018 tot en met 28 oktober2018 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Scholierenprogramma

Jongeren begeleid naar studie

Als niemand in je familie ooit is gaan studeren, aan wie moet een jongere zich dan spiegelen? Stichting Giving Back organiseert mentor- en workshopprogramma’s voor havo- en vwo-leerlingen die niet iemand in hun directe omgeving hebben die hen hier wegwijs in kan maken.

Bekijk project

Le Guess Who? 2017

Ontdekken van nieuwe muziek

Le Guess Who? is een internationaal festival voor experiment, avontuur en muzikale grensverlegging in Utrecht. Het vierdaagse festival combineert optredens uit verschillende genres.

Bekijk project