Groove

Reis door de evolutie van funk & soul tot hiphop

Projectnaam Groove
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting Rugged Solutions
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Groove is een swingend dansspektakel waarin breakdancegroep The Ruggeds en Ghetto Funk Collective je meenemen op een reis door de tijd, terug naar het tijdperk van James Brown, Aretha Franklin en Marvin Gaye. Samen ontvouwen ze de evolutie van funk en soul tot aan de moderne klanken van hiphop, house en alle muziekstijlen daartussenin. Groove is te beschouwen als een educatieve voorstelling, maar meer in de vorm van 'show' dan 'tell'. Het is een theatervoorstelling die zich 'voordoet' als een regulier muziekconcert. Terwijl een concert doorgaans van nummer naar nummer gaat, is deze voorstelling veel theatraler in de opbouw van scènes, de improvisatie in de muziek en de speelsheid van de uitvoering.

Muziek- en dansworkshop

Het tijdperk van Groove is voor de meeste leerlingen in het voortgezet onderwijs onbekend. Toch sluiten de educatieve aspecten van de voorstelling goed aan bij vakken zoals CKV, drama, muziek, dans en geschiedenis. Onderwijsinstellingen die de voorstelling boeken krijgen gratis toegang tot lesmateriaal dat door hun eigen docenten kan worden gebruikt. Bovendien worden rondom de voorstelling muziek- en dansworkshops aangeboden, verzorgd door theaterdocenten. Het doel is om scholieren mee te nemen in de reis en evolutie van de muziek- en dansstijlen. De muziek begint analoog, dan volgen live-instrumenten en daar wordt vervolgens het element elektronische muziek aan toegevoegd. Backspinnen, looping en sampling, om vervolgens weer terug te keren naar de basis waar het allemaal begon met gebruik van deze nieuwe technieken en technologie.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

The Ruggeds en Ghetto Funk Collective behoren tot de twee actiefste Nederlandse danscrews. Het theaterwerk van The Ruggeds is zeer expressief en een pure uiting van de hiphopcultuur, dat niet probeert zich aan te passen aan de regels van het theater maar juist nieuwe, eigen regels opstelt. Het uitgangspunt van Groove is het vieren van de wortels in de funk-cultuur. De voorstelling heeft een landelijk bereik en richt zich op jongeren. De lesbrief en workshops sluiten aan op het curriculum van het voortgezet onderwijs.

Data en locaties

De voorstelling Groove gaat vrijdag 3 november in première in het Parktheater in Eindhoven. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>