Oude filmcamera die licht schijnt op het doek

Generation Z

Kinderen leren alles over cinema

Projectnaam Generation Z
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting Oxville
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Hoe maak je cinema aansprekend voor kinderen die wel affiniteit hebben met beeldcultuur en film, maar geen ervaring hebben met deelname aan culturele activiteiten? Het project Generation Z brengt kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit Amsterdam Nieuw-West op speelse en creatieve wijze in contact met alle facetten van film. Het project is een initiatief van stichting Oxville en onderdeel van een groter, gelijknamig traject, dat Oxville in partnerschap met filmhuizen in Brussel en Marseille heeft opgezet. Het doel van Generation Z is om in maatschappelijk uitdagende wijken hubs te creëren waar kinderen in contact worden gebracht met cinema op voor hen aansprekende manieren.

Filmfestival

Generation Z richt zich nadrukkelijk op maatschappelijk kwetsbare kinderen. Oxville onderscheidt hierin drie groepen: kinderen die duidelijk affiniteit hebben met het maken en kijken van films, kinderen met bijvoorbeeld een groot TikTok-account en kinderen die wel geïnteresseerd zijn in film, maar onbekend zijn met het maakproces. De deelnemers dagen elkaar drie maanden lang uit om nieuwe interesses aan te wakkeren, artistieke talenten te ontdekken en sociale en artistieke vaardigheden te ontwikkelen. Dat doen ze door deelname aan workshops, bezoeken aan filmtheaters en -studio’s en kennissessies met filmprofessionals. Het project sluit af met een minifestival in theater De Meervaart dat volledig door de deelnemers is georganiseerd. Zo bepalen zij welke Europese kinderfilm er wordt vertoond, bedenken ze het randprogramma, scannen ze de kaartjes, verzorgen ze de aankleding van het festival en spreken ze de gasten toe. Ook zijn de kinderen zelf verantwoordelijk voor de promotie van het festival.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt dit project vanuit het aandachtsgebied Kunst en Educatie, leren over en met kunst. Generation Z is een urgent project met oog voor kwaliteit en past qua inhoud en doelgroep goed bij Fonds 21. Stichting Oxville zet een cinema hub op in een stadsdeel waar dit eerder nog niet bestond en doet dit op professionele wijze. De meerwaarde van een dergelijk project in een plek als Amsterdam Nieuw-West is evident.

 


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunst en Educatie, leren over en met kunst


Projecten

>
>