Rewire (2024 - 2025)

Innovatief muziekfestival in Den Haag

Projectnaam Rewire (2024 - 2025)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Stichting Unfold
Bijdrage van Fonds 21 € 75.000
€ 75.000

Rewire is een internationaal festival in Den Haag voor vooruitstrevende, innovatieve muziek. Het festival beweegt zich in het veld van actuele elektronische muziek, modern gecomponeerde muziek, experimentele pop, new jazz en geluidskunst, met een voorkeur voor muziek op het snijvlak van genres en disciplines. Naast de concerten zijn er thematische focus- en contextprogramma’s die verbanden leggen tussen muziek en culturele en sociaal-maatschappelijke thema’s en ontwikkelingen. De dertiende editie van Rewire vindt plaats verspreid over twintig locaties in Den Haag.

 

Fonds 21 steunt dit project met een toekenning voor 2024 en 2025.

Blik op heden en de toekomst

Rewire richt zijn blik op het heden en de toekomst en presenteert het onontdekte van deze tijd. Het festival presenteert een focusprogramma rond de visionaire componiste, geluidskunstenaar en muzikant Annea Lockwood. Het ontroerende, eigenzinnige en altijd vernieuwende werk van Lockwood omspant al meer dan 50 jaar. Verschillende gevierde artiesten maken dit jaar hun Rewire-debuut met optredens die hun Nederlandse première beleven. Oneohtrix Point Never presenteert zijn barokke elektronica met begeleidende visuals van Freeka Tet. Terwijl Ben Frost wordt vergezeld door gitarist Greg Kubacki om Frost's aankomende album tot leven te brengen in een optreden dat ambient texturen en industriële klanken combineert met Kubacki's metalcore gitaar en visuals van de Nederlandse audiovisueel kunstenaar Tarik Barri. Ook Warp Records iconen Autechre zullen hun Rewire debuut maken met een onvergelijkbare live show - uitgevoerd in totale duisternis. Een rode draad door het Rewire-programma in de afgelopen jaren zijn artiesten wiens werk is geworteld in traditionele muziek, maar die dit weten te plaatsen in een hedendaagse context. Het doedelzakspel van Brìghde Chaimbeul haalt de drones van de doedelzak uit een oeroud klinkende omgeving naar een verrassend eigentijdse sfeer, terwijl Maria W Horn & Sara Parkman's Funeral Folk iets soortgelijks doet met Zweedse folkmuziek.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Rewire wordt algemeen erkend als één van de meest avontuurlijke festivals van het land binnen de actuele muziek. De interdisciplinaire programmering is uitgangspunt en kern van het festival. Er worden hedendaagse muziek en performances uitgevoerd. De co- en eigen producties geven het festival een meerwaarde. Rewire trekt een jong publiek, zowel door de programmering als door de festivallocaties. Daarnaast zet het festival actief in op het verbreden van het publieksbereik, onder meer door het aanbieden van verdiepende randprogrammering en educatietrajecten voor verschillende onderwijsniveaus.  

Data en locaties

Rewire vindt plaats van 4 tot en met 7 april 2024 op verschillende locaties in Den Haag.


Projecten

>
>