International Film Festival Rotterdam (2017 - 2018)

Rotterdam als ontmoetingsplek voor filmfanaten

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 100.000
2018
€ 100.000
Kunst & Cultuur
Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Projectnaam
International Film Festival Rotterdam (2017 - 2018)
Aanvrager
International Film Festival Rotterdam
Website
Bekijk →

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootste filmfestival van Nederland dat jaarlijks wordt georganiseerd in Rotterdam. Twaalf dagen lang is de Maasstad de ontmoetingsplek voor filmfanaten en professionals vanuit de hele wereld. Naast het reguliere filmprogramma organiseert het festival een groot aantal evenementen, waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten. Zo vinden er op de verschillende festivallocaties onder meer zaalgesprekken, lezingen, debatten, talkshows en live-performances plaats. De 46ste editie van het festival trapt af met de wereldpremière van de film Lemon van de Amerikaanse regisseur Janicza Bravo. Fonds 21 steunt het IFFR met een meerjarige toekenning voor de edities van 2017 en 2018.

Parallax Views

Het IFFR biedt een podium aan de nieuwste films van onafhankelijke filmmakers. Het programma is onderverdeeld in de secties Bright Future, Deep Focus, Voices en Perspectives; elk met een eigen sfeer, stijl, kleur en toon. Zo biedt Bright Future een podium aan jonge, opkomende filmtalenten en kunnen filmliefhebbers in Deep Focus met retrospectieven en masterclasses de wereld van de cinema induiken. In de sectie Perspectives worden de conventies van film over inhoud, kritiek, geografie, portal of vorm vanuit een ander perspectief bekeken. Onderdeel van deze sectie is onder meer het programma Parallax Views, waar filmmakers, kunstenaars, denkers, journalisten en publiek met elkaar in gesprek gaan over maatschappelijke en politieke veranderingen. Ook worden er actuele films vertoond en worden er debatten, masterclasses en voordrachten georganiseerd. Tot slot toont de sectie Voices onderscheidende films met een krachtig, actueel geluid, waarbij onder meer vijf films in 45 Europese steden tegelijkertijd in première gaan.

Waarom steunt Fonds 21 dit project

Het IFFR is een internationaal onderscheidend en voor Nederland uniek filmfestival dat artistieke kwaliteit koppelt aan toegankelijkheid. Het festival kiest voor jong en opkomend filmtalent naast gevestigde filmauteurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur. Daarnaast biedt het festival plek aan filmmakers of kunstenaars die innovatief of experimenteel grenzen verkennen en overschrijden. Het festival wordt nationaal en internationaal gezien als belangrijk platform voor makers en voor de presentatie van nieuwe ontwikkelingen in de filmsector. Het bereik van het festival is groot met meer dan 300.000 bezoekers en 2500 filmprofessionals.

Data en Locaties

De 46ste editie van het IFFR vindt plaats op verschillende locaties in Rotterdam van woensdag 25 januari tot en met zondag 5 februari.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Wonderfeel 2016

Klassieke muziek in de natuur

Een driedaags festival midden in de natuur met zes podia, 250 topmusici en 100 concerten; dat is Wonderfeel.

Bekijk project

ZieZo Marokko

Ziezo Marokko neemt jongeren mee op reis

Reis mee en laat je verrassen!

Bekijk project