Plant

Voorstelling over kloof tussen mens en natuur

Projectnaam Plant
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting Sielesâlt
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Plant is een multimediaproject over de groeiende kloof tussen mens en natuur. Het is een hoopvol protest over het omgooien van onze manier van denken, over verandering in jezelf. Met de voorstelling wil Nynke Laverman op een poëtische manier prikkelen om opnieuw te kijken naar je omgeving, en het verlangen oproepen om je er werkelijk mee te verbinden. De voorstelling bestaat uit delen in het Nederlands, Engels en Fries.

Mens versus natuur

Plant gaat over een vrouw die zich langzaam transformeert van een mens naar een plant. In de voorstelling kruipt Laverman in het fluisterregister van haar stem en wisselt ze kwetsbare, ijle soundscapes af met beats en spoken word. Deze worden omlijst door de gedempte pianoklanken en explosieve, vulkanische drumsessies van Sytze Pruiksma. De filmische, surreële werelden van videokunstenaar Douwe Dijkstra maken de trip compleet. Juist door minder te doen en zachter te zingen, klinkt de vraag van Laverman luider dan ooit: wie willen we zijn als mens?

 

Aan de voorstelling is een randprogrammering verbonden met lezingen van sprekers die Laverman tijdens het maakproces inspireerden. Ze nodigt hen uit om vanuit de filosofie, journalistiek en wetenschap te reflecteren op het onderwerp.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Plant is een bijzondere interdisciplinaire voorstelling over de ‘mens versus natuur’, een thema dat al langer centraal staat in het werk van Nynke Laverman. Dat Laverman daadwerkelijk wil bijdragen aan de discussie over de relatie tussen mens en natuur blijkt onder meer uit het randprogramma. De voorstelling zet bewust in op nieuw jong publiek en heeft een landelijke speellijst.

Data en locaties

De voorstelling Plant gaat vrijdag 15 oktober in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna volgt een landelijke tournee.

 


Projecten

>
>