Nederlandse Dansdagen (2017 - 2018)

Nederlandse Dansdagen

Projectnaam Nederlandse Dansdagen (2017 - 2018)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Nederlandse Dansdagen
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000
€ 40.000

De Nederlandse Dansdagen is een vierdaags festival in Maastricht dat een breed overzicht van de ontwikkelingen in de Nederlandse danswereld toont aan een divers publiek. Het festival is opgericht in 1998 en in de loop der jaren uitgegroeid van een kleinschalig evenement tot een jaarlijks festival van landelijk belang. Tijdens de Nederlandse Dansdagen is zowel werk te zien van opkomende choreografen als voorstellingen van gevestigde dansgezelschappen. Van klassiek ballet tot urban dance en van avant-garde tot moderne dans. Naast het dansprogramma zijn er onder meer debatten, workshops, open studio’s en masterclasses. De organisatie kiest niet alleen voor de grote theaters, maar programmeert ook op spannende nieuwe locaties. Fonds 21 steunt de Nederlandse Dansdagen met een meerjarige toekenning voor de edities in 2017 en 2018.

De Zwanen

Het festival selecteert elk jaar ongeveer tien spraakmakende producties uit het aanbod van het afgelopen seizoen. Ook zijn er uitvoeringen van voorstellingen waarvan het festival coproducent is en die doorgaans op de Dansdagen in première gaan. Met haar programma biedt het festival bezoekers een unieke gelegenheid om alle facetten van dans te ontdekken.

 

Tijdens de Dansdagen worden ook enkele belangrijke dansprijzen uitgereikt, onder meer de prestigieuze Zwanen. Deze belangrijke dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) worden jaarlijks uitgereikt in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' en 'meest indrukwekkende dansproductie'. Een jury beoordeelt het dansaanbod van het afgelopen theaterseizoen en nomineert verscheidene producties en dansers.

 

Gedurende het festival vormt Theater aan het Vrijthof het festivalhart, waar bezoekers terecht kunnen voor een drankje en prikkelende voorstellingen. Het festivalhart is ook de plek waar dansers, choreografen en bezoekers elkaar op zaterdag tot in de late uurtjes ontmoeten op de dansvloer.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Nederlandse Dansdagen is een kwalitatief goed festival dat zich blijft ontwikkelen. Het vindt plaats in Maastricht en heeft een landelijk belang en bereik. Het festival volgt relevante ontwikkelingen binnen de Nederlandse dans en speelt daar in de programmering op in,  vaak met combinatieprogramma’s die alleen tijdens het festival te zien zijn en daar speciaal voor ontwikkeld worden. Ook is er veel aandacht voor jonge makers en gedifferentieerde publieksgroepen, waarbij extra focus ligt op het vergroten van het bereik onder een jonge doelgroep tot circa 30 jaar. Voor hen is er onder meer een Club Event, met dansers, live performances en een dj.

Data en locatie

De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van 5 tot en met 8 oktober 2017 op verschillende locaties in Maastricht.


Projecten

>
>