Festival Explore the North 2021

Literair kunstenfestival in Leeuwarden

Projectnaam Festival Explore the North 2021
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Literaire Kunsten
Aanvrager Stichting Explore the North
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Explore the North is een festival dat de historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor de presentatie van muziek, literatuur, theater en andere kunstvormen uit binnen- en buitenland en in verrassende combinaties. Literaire teksten worden bij Explore the North op allerlei manieren gepresenteerd: als voordracht, als voorstelling, als experience of zelfs als hoorspel in een kermisattractie. Meertaligheid komt niet alleen terug in literatuurprojecten, maar ook in muzikale acts of andere podiumkunsten.

Dansen op de drempel

Het accent van Explore the North ligt op het tonen van werk uit het noorden of met een noordelijk gevoel, in de meest eigenzinnige en brede definitie van de term ‘noord’. Met als thema ‘Dansen op de drempel’ daagt het festival bezoekers uit om met een nieuwsgierige blik naar de toekomst te kijken. Daartoe presenteert het festival samenwerkingen rondom het thema tussen schrijvers en beeldend kunstenaars, muzikanten en theatermakers. Op het programma staan onder meer de feministische rappers Daughters of Reykjavík, de poëtische postpunk van Sinead O’Brien en de muzikale poëzie van Nyk de Vries met Artvark Saxophone Quartet. Andere namen zijn Spinvis, Joost Oomen, ZEA, Arnon Grunberg, Fiep van Bodegom, Simone Atangana Bekono, Jens Meijen, David Van Reybrouck en Lize Spit.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Explore the North heeft een onderscheidend karakter op het gebied van literatuur en muziek. Er is een goede programmering met actueel (inter)nationaal aanbod en een sterke focus op makers uit het noorden. Het festival bereikt een groot publiek, zowel uit Friesland als elders uit het land en heeft een relatief jonge doelgroep.

Data en locaties

Explore the North in Leeuwarden duurt van vrijdag 19 tot en met zondag  21 november.


Projecten

>
>