Tosca

Koerdische opera over verraad en liefde

Projectnaam Tosca
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Theater RAST
Bijdrage van Fonds 21 € 15.000

Tosca is een Koerdische opera over verraad en liefde van Theater RAST. De voorstelling, gebaseerd op de gelijknamige opera van Puccini, gaat over de dilemma’s van een machthebber, een kunstenaar en een intellectueel die worden geconfronteerd met een vluchteling die onderdak zoekt. De keuzes die zij maken hebben verstrekkende gevolgen voor henzelf en voor anderen. De voorstelling speelt zich af in Diyarbakir, een stad op een steile, hoge basaltrots aan de Tigris. De voorstelling is een coproductie met Internationaal Theater Amsterdam en Stadstheater Diyarbakir.

Koerdische volksopera

Helpen of niet helpen, de wet volgen of naar je eigen hand zetten, standvastig leven naar je hart of toegeven aan de angst? Het zijn herkenbare dilemma’s waar de  hoofdpersonages mee te kampen krijgen. De opera, in regie van Celil Toksöz, wordt gezongen in het Koerdisch met Nederlandse boventiteling. Toksöz herkent in het originele verhaal van Puccini de huidige politieke situatie in het Midden-Oosten. Voor Tosca  is een nieuw libretto geschreven en zijn nieuwe arrangementen gecomponeerd.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De opera Tosca is een actuele bewerking van een westerse klassieker voor een Turks/Nederlands  publiek. De voorstelling is een mengvorm van westerse opera en de traditionele Koerdische vertelkunst dengbej.

Data en locaties

Tosca gaat op 25 oktober in première in het Internationaal Theater Amsterdam. Daarna volgt een tournee langs Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

 


Projecten

>
>