Kaboom Animation Festival 2019

Internationaal animatiefestival in Utrecht en Amsterdam

Projectnaam Kaboom Animation Festival 2019
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting Kaboom Animation Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Kaboom Animation Festival is een internationaal animatiefilmfestival in Utrecht en Amsterdam. Het nieuwe festival is ontstaan door het samengaan van Holland Animation Film Festival (HAFF) en KLIK! Amsterdam Animation Festival. Kaboom combineert de beste aspecten van HAFF en KLIK! tot een festival in twee steden waarin animatie wordt getoond over de volle breedte van het genre; van kleurrijke verhalen voor het hele gezin tot experimentele arthouse.

Premières

Kaboom Animation Festival in Utrecht focust zich met animatiefilms en workshops volledig op het hele gezin onder de titel Kaboom Kids. Jong en oud staan hier vijf dagen lang oog in oog met hun favoriete geanimeerde personages, zoals Shaun the Sheep, Wallace & Gromit en Ella, Oscar & Hoo. Bezoekers kunnen zelf aan de slag in het Exploration Station en met verschillende workshops.

 

Later in de week verhuist Kaboom naar Amsterdam, waar de programmering zich richt op volwassen publiek. Verschillende feature films beleven hun Nederlandse première, zoals de Letse film Away, die in z’n geheel is gemaakt door een 25-jarige animator en al internationale prijzen won. Er zijn masterclasses met internationale sprekers en een VR-tentoonstelling. Verder zijn er vertoningen van de beste korte films die in competitie zijn voor de Kaboom-awards, is er een Night of Shame waarin verhalen worden verteld over rampzalige animatieprojecten, wordt honderd jaar Nederlandse animatie gevierd en wordt ingezoomd op de wereld van Koreaanse animatiefilm.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Holland Animation Film Festival en KLIK Amsterdam Animation Festival hebben elf jaar naast elkaar bestaan. Twee jaar na de laatste editie van HAFF en een jaar na de laatste editie van KLIK, komen de festivals samen in het nieuwe animatiefilmfestival Kaboom. Voor Kaboom is een origineel en ambitieus plan opgesteld waarin twee steden met elkaar worden verbonden en de programma’s vanuit eenzelfde visie en thema, qua publiek en signatuur een ander accent krijgen. Animatie krijgt met Kaboom een podium waarop het in al haar facetten wordt gevierd in verbinding met het breedst mogelijke publiek.

Data en locaties

Kaboom Kids vindt plaats van 9 tot en met 12 november op verschillende locaties in Utrecht. Van 13 tot en met 17 november vindt het Kaboom Festival plaats op het Westergasterrein in Amsterdam.

 


Projecten

>
>