GOGBOT Festival 2016

GOGBOT festival - volop kunst, muziek en technologie

Bijdrage van Fonds 21
2016
€ 45.000
Kunst & Cultuur
Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Projectnaam
GOGBOT Festival 2016
Aanvrager
PLANETART
Website
Bekijk →

GOGBOT festival 2016 laat zich het beste omschrijven als audiovisueel spektakel voor innovatieve mediakunst, elektronische muziek en technologie. Tijdens dit vierdaagse festival transformeert de binnenstad van Enschede tot een futuristische cyberkermis met baanbrekende installaties, performances, tentoonstellingen, lezingen en concerten. Centraal bij het festival staat de invloed van technologie op de huidige samenleving.

Kunstmatige intelligentie

Het thema van 2016 is post-singularity. De singularity, de theorie dat zelfdenkende machines en cyborgs (deels mens, deels machine) binnen enkele decennia de biologische mens gaan overheersen, zou zomaar realiteit kunnen worden. GOGBOT vraagt zich in deze editie af hoe de wereld zich na dit keerpunt, post singularity dus, zou kunnen manifesteren. Wat is de rol van kunst en cultuur in een tijdperk gedomineerd door machines en algoritmes en wat betekent het als machines kunst gaan maken?

Programma

GOGBOT festival 2016 vindt plaats van 8 tot en met 11 september. Het festival opent met de wereldpremière van Rhythm Painter Live, een performance van Jaap Drupsteen op de Oude Markt in Enschede. In de Grote Kerk wordt onder andere de installatie ANIMA van Nick Verstand gepresenteerd. Dit werk was eerder te zien op het festival SXSW in het Amerikaanse Austin, maar is in Nederland slechts één keer eerder te zien geweest. In de Dome-tent op de Oude Markt zal de voorstelling Entropia van de Franse kunstenaar Eric Raynaud zijn Nederlandse première beleven. De voorstelling is een ruimtelijke interactie tussen geluid, licht en 360 graden visuals. Verder is er een keur aan mediakunst, muziek, interactieve installaties en symposia te zien en te  beluisteren in Enschede.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het GOGBOT festival past goed binnen het beleid van Fonds 21. Het  festival dat sinds 2004 bestaat, onderscheidt zich binnen het aanbod van mediakunstfestivals in Nederland met een geheel eigen festivalbeleving en hoge toegankelijkheid. Het is door de actuele programmering van belang voor mediakunstprofessionals in Nederland en kent tegelijk een breed publieksbereik in de regio. GOGBOT won in 2011 de Nationale Innovatie Award voor meest innovatieve festival.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen (2017-2018)

Internationaal kunstenfestival in Groningen

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is een internationaal kunstenfestival. Het hart van het festival wordt gevormd in het Noorderplantsoen met theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst.

Bekijk project

Read My World

Internationaal festival voor grensverleggende literatuur

Read My World is een driedaags internationaal literatuurfestival in Amsterdam. Het festival concentreert zich op literatuur in al haar verschijningsvormen.

Bekijk project