Éric van Hove

Fries Museum - Éric Van Hove: Fenduq

Projectnaam Éric van Hove
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Fries Museum
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Het Fries Museum in Leeuwarden presenteert een grote overzichtstentoonstelling van Éric Van Hove. Van Hove (Algerije, 1975) heeft de Belgische nationaliteit en groeide op in Kameroen. Vanuit zijn werkplaats Fenduq in de Marokkaanse stad Marrakesh doet hij onderzoek naar de betekenis van lokale ambachten in een geglobaliseerde wereld. De kunstenaar doet dit door lokale ambachten te koppelen aan industrieel vervaardigde objecten. Van Hove wil daarmee vakmanschap in een hedendaagse context plaatsen. Zijn oeuvre stimuleert een herwaardering van hand- en vakwerk en verbindt traditie aan innovatie.

Ambacht

Topstuk van de tentoonstelling is de reproductie van het motorblok van een Caterpillar D9 bulldozer, een voertuig dat aanvankelijk is ontworpen voor bouwprojecten in ontwikkelingslanden. Het motorblok is door Van Hove volledig gedemonteerd, waarna de 290 onderdelen afzonderlijk zijn nagemaakt door ambachtslieden uit verschillende landen. Het resultaat is een nieuw motorblok dat bestaat uit onder meer gegraveerd cederhout uit het Atlasgebergte, gesneden paarsharthout uit Brazilië en tatujabuhout uit Suriname. Ook zijn materialen gebruikt als geslepen parelmoer, gesneden beenderen, botten, keramiek, marmer en koper.

 

Speciaal voor het Fries Museum ontwikkelt Van Hove tijdens de tentoonstelling nieuw werk. Hiervoor werken Friese ambachtslieden samen met vakmensen uit andere delen van de wereld. Zo wordt een motorblok van een landbouwvoertuig gemaakt met Marokkaans houtwerk, Hindelooper schilderwerk, Indonesisch snijwerk, Fries zilverwerk, Zweeds glaswerk en Makkumer aardewerk. De voortgang van dit project is te volgen in een werkplaats buiten het museum. 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De overzichtstentoonstelling in het Fries Museum toont bijzondere objecten met een industriële en ambachtelijke uitstraling. Daarmee zal de tentoonstelling zowel kunstliefhebbers als vaklieden aanspreken.  De tentoonstelling is een dynamische presentatie van werk in het museum en in de werkplaats. Er wordt een uitgebreid en passend activiteiten- en educatieprogramma georganiseerd gericht op specifieke doelgroepen.

Data en locatie

De tentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq is te zien van 2 februari 2019 tot en met 5 januari 2020 in het Fries Museum in Leeuwarden.


Projecten

>
>