Schemerlicht Festival 2022

Audiovisueel kunstfestival in Nijmegen

Projectnaam Schemerlicht Festival 2022
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting Schemerlicht
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Schemerlicht is een audiovisueel kunstfestival in Nijmegen en biedt een immersieve wandelervaring langs licht- en geluidskunstwerken. Kunstenaars, componisten en wetenschappers verbinden ecologie, kunst en innovatie voor jong en oud en vragen aandacht voor een jaarlijks thema. Aankomende editie staat in het teken van het klimaat. Onder de noemer Lucht Ruim wordt het thema aan de hand van vijftien kunstwerken gevisualiseerd en wordt onze negatieve invloed op de natuur - door het uitstoten van gassen en het maken van onmiskenbaar veel lawaai - inzichtelijk gemaakt. Een vertaling die tot de verbeelding spreekt en aanzet tot nadenken. 

Klimaatverandering

Stikstofcrisis. Methaangaslekken. Klimaatverandering. Luchtvervuiling. Het zijn complexe problemen, abstract, actueel, angstaanjagend, onoplosbaar door individuen. Schemerlicht Festival maakt ze inzichtelijk door kunst, door ervaring, door wetenschap en door ze terug te brengen tot de menselijke maat. Elk jaar krijgt een aantal wetenschappers een rol in de ontwikkeling van de verschillende kunstwerken.Samen met kunstenaars en componisten werken zij aan de creatie van installaties, muzikale composities, audio of bewegend beeld en aan het brede verhaal dat deze werken samen vertellen. Op de kunstroute is werk te zien van onder meer installatiekunstenaar Gabey Tjon a Tham, componist Mary Lake, interdisciplinaire kunstenaars Mark IJzerman & Sébastien Robert en muzikant en componist Eversines (Remco Hazewinkel).

 

Het contextprogramma van Schemerlicht is ontwikkeld in samenwerking met Innovate en laat zien welke innovaties er in de regio gedaan worden op gebieden als gezondheid & technologie, energietransitie en voeding. Aansluitend op het contextprogramma worden er concerten gepresenteerd vanuit Drift. Het programma komt tot stand met componisten die een audiobijdrage hebben geleverd aan de verschillende werken op het festival.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Schemerlicht is een ambitieus kunstfestival op het snijvlak van kunst, ecologie, technologie en wetenschap en is toegankelijk voor een breed publiek. Het festival is aanvullend voor de regio. Er zijn interessante interdisciplinaire samenwerkingen, niet alleen tussen kunstenaars en wetenschappers, maar ook tussen disciplines:  audiovisueel en woordkunstenaars, theatermakers, lichtkunstenaars, componisten, dj’s en producers.

Data en locatie

Schemerlicht Festival vindt plaats van vrijdag 21 tot en met zondag 30 oktober 2022 in het Goffertpark in Nijmegen.


Projecten

>
>