Foto: Lucas Kemper

Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw en Film 2020

Vrouw en film

Internationaal Filmfestival Assen is een jaarlijks filmfestival gericht op films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Het filmfestival heeft als doel het versterken van de positie van vrouwen en het tonen van de diversiteit van vrouwenlevens. Het programma bestaat uit actuele films die door vrouwen zijn geregisseerd of geproduceerd en films met een emancipatorisch of cultureel karakter met vrouwelijke hoofdrollen. Naast het filmprogramma is er een educatieprogramma, zijn er muziekoptredens en is er een tentoonstelling in het Drents Archief.

Veertigjarig jubileum

Het enige vrouwenfilmfestival van Nederland vindt sinds 1980 plaats in Assen. In 2020 wordt de veertigste editie van het festival gevierd en tijdens dit jubileum wordt teruggeblikt op de afgelopen vier decennia. Vier voormalige programmeurs kiezen een favoriet uit de geschiedenis van het festival en gaan in debat met het publiek en de vrouwen die in 1980 betrokken waren bij de oprichting. Er wordt stilgestaan bij de mate waarin en de manier waarop de rol van vrouwen in film en in de maatschappij is veranderd door de jaren heen. Ook wordt er vooruitgeblikt naar de komende veertig jaar: hoe staat het dan met de emancipatie? Nieuw dit jaar is een educatieprogramma voor middelbare scholieren dat bestaat uit filmbezoek en een debat rondom thema’s als inclusiviteit, diversiteit en emancipatie. In het Drents Archief is daarnaast een tentoonstelling te zien over veertig jaar Internationaal Filmfestival Assen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De thematische focus op emancipatie van vrouwen en vrouwelijke filmmakers van Internationaal Filmfestival Assen is landelijk onderscheidend. Het reguliere aanbod van kwaliteitsfilms in de regio Drenthe is bovendien beperkt. De programmering van het filmfestival is bijzonder actueel en artistiek overtuigend. Er wordt veel samengewerkt met andere festivals met onder andere wederzijdse verdiepingsprogramma’s.

Data en locaties

Het Internationaal Filmfestival Assen vindt plaats van 6 tot en met 8 maart 2020 in De Nieuwe Kolk en in het Drents Archief in Assen. De tentoonstelling in het Drents Archief is te bezoeken tot en met 31 maart 2020.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Eye Attack - Op Art en kinetische kunst

Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt in de tentoonstelling Eye Attack in het Stedelijk Museum Schiedam. Wat voor het oog lijkt te draaien staat in werkelijkheid stil en een vlak doek lijkt op te bollen.

Bekijk project

Nederlands Film Festival (2019 - 2020)

Viering van de Nederlandse film

Het Nederlands Film Festival (NFF) is een achtdaags festival in Utrecht dat zich richt op film, televisie en nieuwe media van vaderlandse bodem.

Bekijk project