Voices of Tolerance ART Production

Lesprogramma met kunstzinnig co-creatietraject voor vmbo

Voices of Tolerance van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam is een lesprogramma met kunstzinnig co-creatietraject voor het vmbo. Het project nodigt leerlingen uit om hun stem te laten horen rond thema’s als vrijheid, tolerantie en (religieuze) diversiteit. Tijdens een museumbezoek en verschillende workshops op school gaan jongeren in gesprek over cultuur, religie, seksuele geaardheid, diversiteit en het omgaan met verschillen. De deelnemers krijgen in het museum op verschillende manieren het podium om hun meningen, gedachtegangen en uitspraken te laten horen.

Speciaal programma voor het vmbo

Voices of Tolerance bestaat uit een klassikaal deel, een verdiepingsprogramma en een jongerencommunity. Het klassikale deel bestaat uit een museumbezoek, lesmateriaal en twee workshops. De jongerencommunity is in het leven geroepen voor leerlingen die na afloop van het project betrokken willen blijven bij het museum. Fonds 21 draagt bij aan het verdiepingsprogramma van Voices of Tolerance. De jongeren doorlopen dit traject onder begeleiding van kunstprofessionals als Gershwin Bonevacia (stadsdichter Amsterdam), Ikram El Messaoudi (illustrator en mode-design), Safoan Mokhtari (rapper) en Nilay Ceber (docent theater DEGASTEN). In het verdiepingsprogramma onderzoeken de jongeren het thema tolerantie en vertalen ze dit naar een mediaproductie (documentaire, speelfilm of serie). Daarnaast nemen de jongeren deel aan verschillende masterclasses van kunstenaars/mediaprofessionals. De focus van de masterclasses ligt op talende en audiovisuele kunsten als rap, spoken word, theater, nieuwe media, film en fotografie. Voices of Tolerance resulteert in een productie die feestelijk wordt gepresenteerd voor publiek.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Voices of Tolerance vanuit het aandachtsgebied Kunst en Educatie, leren over en met kunst. Het project is goed ingebed in de museumorganisatie, en de behoefte van de jongeren wordt steeds centraal gesteld. De manier waarop kunst als middel wordt ingezet voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemende jongeren past goed bij Fonds 21.

 


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Kunst en Educatie, leren over en met kunst


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Move your world!

Jongeren in actie voor hun buurt

Move Your World! is een initiatief van stichting Move met als doelen het vergroten van het zelfvertrouwen en de maatschappelijke participatie van vmbo-leerlingen en het verbeteren van het imago van het vmbo.

Bekijk project

MovieZone

Hét filmmerk voor jongeren van EYE

MovieZone is dé plek voor jongeren van 12 tot 21 jaar die zich willen verdiepen in de filmwereld. Het project richt zich op zowel de beginner als de reeds actieve filmmaker en biedt jongeren de mogelijkheid zich te verdiepen in alle aspecten van film.

Bekijk project