Gospel

Muzikale reis van kracht en hoop

Projectnaam Gospel
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Catharijneconvent
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Museum Catharijneconvent in Utrecht organiseert de allereerste Nederlandse tentoonstelling over gospelmuziek. Het museum toont de oorsprong van gospel binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap en de weg die het muziekgenre aflegde van de kerk in de Verenigde Staten naar de populaire cultuur. In Gospel reist de bezoeker naar het slavernijverleden, naar de bakermat van gospel. Later, in de burgerrechtenbeweging, werden de liederen als krachtig geweldloos middel ingezet in de strijd voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking in de VS. Wereldwijd is gospel verbonden met de strijd en hoop van de zwarte bevolking in Amerika. Co-curator van de tentoonstelling is zangeres Shirma Rouse.

Kanye West

Bezoekers dompelen zich in de tentoonstelling onder in de geschiedenis en actuele betekenis van de invloedrijke muziekstroming. Het is een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle. Met artiesten zoals Mahalia Jackson en Aretha Franklin, maar ook met Elvis Presley en Kanye West. Voor de tentoonstelling werkt Museum Catharijneconvent samen met tal van partners, zangers, muzikanten, voorgangers en kerken. Getoond worden historische video- en audiofragmenten, interviews en concerten van de meest iconische gospelartiesten aller tijden. Ook te zien zijn de toga van Martin Luther King, een van de eerste Hammond orgels en een video-installatie van Arthur Jafa. Emma Lesuis produceerde speciaal voor de tentoonstelling het videokunstwerk Halleluja. Naast de tentoonstelling presenteert het museum live-optredens in samenwerking met TivoliVredenburg en Gospelfestival Amsterdam.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling in Museum Catharijneconvent presenteert Gospel niet alleen als kunstvorm, maar als breed maatschappelijk/sociaal fenomeen. De nadruk van de tentoonstelling ligt op gospel als muziekstroming en de invloed ervan op bijna alle populaire muziekstromingen vanaf de jaren ’50. Daardoor zal het aansprekend zijn voor een breed publiek. Het museum zet bovendien actief in op het bereiken van nieuw publiek en ook het activiteitenprogramma spreekt tot de verbeelding.

Data en locatie

De tentoonstelling Gospel – Muzikale reis van kracht en hoop is te zien van 30 september 2022 tot en met 10 april 2023 in Museum Catharijneconvent in Utrecht.


Projecten

>
>