Jubileumeditie Willie Wortel Wedstrijd 2017

Willie Wortel Wedstrijd

Projectnaam Jubileumeditie Willie Wortel Wedstrijd 2017
Pijler
Aanvrager Technolab Leiden
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

De Willie Wortel Wedstrijd is een uitvinderswedstrijd waarbij jonge geniën uit de regio Leiden de kans krijgen om voor de meest uiteenlopende problemen een creatieve oplossing te bedenken. Het project van stichting Technolab laat jongeren door middel van techniek en innovatie werken aan hun ondernemende competenties. Deelnemers worden begeleid in het effectief pitchen en presenteren van hun ideeën. Daarnaast  besteedt het project veel aandacht aan ambacht. De finalisten van de Willie Wortel Wedstrijd mogen hun ideeën ten uitvoer brengen en werken samen met een bedrijf aan het bouwen van een prototype.

Van idee naar prototype

De Willie Wortel Wedstrijd wordt georganiseerd voor de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. De deelnemers worden gedurende het traject begeleid door peer-educators, namelijk studenten die bij Technolab stage lopen. Leerlingen worden uitgedaagd zelf een uitvinding te doen. In groepen lopen ze het hele proces door: van idee naar prototype. Ze krijgen les in het ontwerpen, uitvoeren, presenteren en het in de markt zetten van een eigen uitvinding. De scholen mogen zelf bepalen welke uitvindingen worden ingezonden voor de halve finale. Tijdens deze halve finale moeten de jongeren met een korte pitch de jury ervan overtuigen dat hun uitvinding de beste is. Is de jury overtuigd, dan volgt de finale waarin de finalisten samen met een bedrijf werken aan het realiseren van een prototype van hun idee. Daarnaast volgen de finalisten workshops ter verbetering van de ondernemers- en presentatievaardigheden. Tijdens het slotevenement bepaalt een jury welk team de Willie Wortel Wedstrijd Kanjer wint. Ook is er een prijs voor de beste duurzame uitvinding, een publieksprijs en een award voor de briljante uitvinding die toch net niet werkt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt de Willie Wortel Wedstrijd vanuit het thema Ondernemen in de pijler Jongeren & Maatschappij. Technolab is ervaren in het organiseren van de Willie Wortel Wedstrijd. Het project richt zich op jongeren van 13 tot 15 jaar en laat deze groep kennismaken met alle aspecten rond innovatie en techniek. Binnen het project worden ondernemende competenties van de leerlingen gestimuleerd en er is veel aandacht voor ambacht. Door de inzet van studenten als begeleiders, bevat het project ook een peer-to-peer element.


Projecten

>
>