Paspoort naar je Toekomstdroom & Tweenstalent

Jongeren denken na over hun toekomst

‘Paspoort naar je toekomstdroom’ is een loopbaanoriëntatieprogramma om jongeren hun talenten te laten ontdekken. Het prikkelt jongeren om na te denken over hun toekomst en maakt de mogelijkheden in studie- en beroepskeuze inzichtelijk. ‘Paspoort naar je toekomstdroom’ wordt uitgevoerd op het primair onderwijs (groep 8), het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs in Amsterdam, Den Haag en Zeist. Het programma bestaat uit een reeks lessen van rolmodellen (acteurs, presentatoren, voetballers), een handboek voor docenten, een app en het evenement Tweenstalent. Tijdens deze beurs kunnen jongeren experimenteren en ontdekken waar hun passies liggen en welke leermogelijkheden er zijn.

Rolmodellen

De lessen van ‘Paspoort naar je toekomstdroom’ zijn afgestemd op de doelgroep en worden gegeven door rolmodellen. Zo bestaat het lesprogramma op het voortgezet onderwijs en mbo uit twee lessen, waarin met rolmodellen wordt gesproken over de wijze waarop de deelnemers hun eigen succes kunnen vergroten. Deze lessen gaan onder andere over het stellen van doelen, netwerken en het kiezen van een mentor. Naast het lesprogramma is er een handboek voor docenten ontwikkeld en kunnen jongeren in de app testjes doen en een portfolio opbouwen. Onderdeel van het project is ook het evenement Tweenstalent, waar jongeren in gesprek gaan met aanwezige werkgevers en opleidingen. Hier kunnen zij ook mini-workshops volgen. Deelnemende bedrijven zijn onder andere Corendon, Waternet, Albert Heijn, Praxis, Ernst & Young, Hema en 24 Kitchen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt ‘Paspoort naar je toekomstdroom’ vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project brengt deelnemers in contact met bekende rolmodellen waarmee jongeren zich kunnen identificeren. Het programma van ‘Paspoort naar je toekomstdroom’ laat jongeren reflecteren op hun ambities en dromen. De jongeren doen ervaring op in het leggen van contact met potentiële werkgevers. De media aandacht die het project jaarlijks genereert draagt bij aan de ervaring voor de jongeren.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Turning East Festival

Waar culturen elkaar ontmoeten en verrijken

Het Concertgebouw richt zijn blik naar het Oosten tijdens het zesdaagse festival Turning East. Artiesten uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt reizen voor dit festival af naar het Concertgebouw in Amsterdam.

Bekijk project

I Want It To Be Soft. The Journey of Bas Kosters

I Want It To Be Soft. The Journey of Bas Kosters

Museum Arnhem presenteert de overzichtstentoonstelling ‘I want it to be soft’ van modeontwerper Bas Kosters. De tentoonstelling gaat over zijn carrière van dertien jaar en het tienjarig jubileum van zijn studio.

Bekijk project