I Call My Brothers

Voorstelling over angst, vooroordelen en terrorisme

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 30.000
Kunst & Cultuur
Kunsteducatie
Projectnaam
I Call My Brothers
Aanvrager
Danstheater AYA
Website
Bekijk →

I Call My Brothers is een voorstelling van De Toneelmakerij en Danstheater AYA over angst, vooroordelen en terrorisme. De voorstelling richt zich op jongeren vanaf 13 jaar en is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Zweeds-Tunesische schrijver Jonas Hassen Khemiri (1978). Khemiri schreef het boek in reactie op de terroristische aanslag in het centrum van Stockholm in 2010. Regisseur Liesbeth Coltof en choreograaf Wies Bloemen tekenden samen voor een rauwe voorstelling met vier acteurs en vijf dansers. 

Vooroordelen

Er is een autobom ontploft en de stad leeft in angst. Amor dwaalt door de straten en doet zijn best om niet op te vallen. Maar hoe maak je jezelf onzichtbaar als iedereen zo wantrouwig naar je kijkt? Lijkt hij niet verdacht veel op de dader: dezelfde afkomst, dezelfde zwarte rugzak? Is hij misschien de dader of zijn het de ogen van anderen die hem langzaam veranderen in de gehate terrorist? Amor weet het niet meer. Het publiek kruipt tijdens I Call My Brothers in zijn hoofd  en volgt hem gedurende 24 uur van zijn leven. Dwalend door de stad op het felle ritme van de dans wordt Amor door zijn eigen schaduw op zijn hielen gezeten. Langzaam vervaagt de grens tussen realiteit en fantasie, tussen dader en slachtoffer, tussen speler en danser.

 

Bij de voorstelling hoort een uitgebreid educatieprogramma. Ter voorbereiding op de voorstelling worden op school dans- en spelworkshops gegeven. Ook vinden er nagesprekken plaats. In Amsterdam is er voor vierhonderd leerlingen een speciaal verdiepingstraject.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

I Call My Brothers is een interdisciplinaire voorstelling waarbij hedendaagse dans wordt gecombineerd met toneel.  Danstheater AYA en De Toneelmakerij zijn ervaren in het maken van producties. Met het verdiepingstraject worden jongeren bereikt die niet snel in aanraking komen met theater. Ook is er aandacht voor mbo. Het onderwerp van de voorstelling is actueel en met 48 voorstellingen verspreid over het land is het bereik groot.

Data en locaties

De voorstelling I Call My Brothers gaat zaterdag 10 maart in Theater Bellevue in Amsterdam in première. Daarna volgt een landelijke tournee. 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Boekids Festival 2016

Waar boeken tot leven komen

Het jeugdfestival dat literatuur op een unieke manier combineert met andere kunstvormen en zo de wereld van de boeken tot leven wekt.

Bekijk project

Tirzo Martha No Excuses!

Tirzo Martha - No Excuses!

Museum Beelden aan Zee presenteert de eerste solotentoonstelling van de Curaçaose beeldhouwer en performancekunstenaar in Nederland. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn nieuw en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt.

Bekijk project