The Power of Pictures

The Power of Pictures - Beginjaren van de Russische propaganda

Bijdrage van Fonds 21
2016
€ 40.000
Kunst & Cultuur
Beeldende Kunsten & Vormgeving
Projectnaam
The Power of Pictures
Aanvrager
Joods Historisch Museum
Website
Bekijk →

The Power of Pictures in het Joods Historisch Museum in Amsterdam toont met foto’s, filmaffiches en films het ontstaan van een nieuwe Sovjetstijl. Nog niet eerder werden fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjet avant-garde samengebracht in een tentoonstelling. Er is werk te zien van ruim 20 fotografen en cineasten, onder wie Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov.

Filmkunst en fotografie in tijden van revolutie

In de jaren na de Oktoberrevolutie van 1917 sponsorde de Russische overheid de productie van propagandafilms en –foto’s. Naast de politieke revolutie vond er in de Russische fotografie en filmkunst ook een revolutie plaats door de toepassing van nieuwe technieken als collage, snelle montage en manipulaties in de donkere kamer. Bekend zijn de beelden van heroïsche arbeiders, militaire parades en massale sportmanifestaties. De wisselwerking die in deze periode ontstond tussen artistieke vernieuwing en politiek activisme is ongekend vruchtbaar geweest en heeft wereldwijd de ontwikkeling van fotografie en cinema beïnvloed. Begin jaren dertig, onder de dictatuur van Stalin, legde het socialistisch realisme de experimentele vrijheid van kunstenaars aan banden. Voor het eerst wordt in deze expositie belicht dat een groot aantal Russische fotografen en cineasten in dit tijdvak van Joodse afkomst was. The Power of Pictures was eerder te zien in The Jewish Museum in New York en is door de Association of Art Museum Curators bekroond met een vakprijs voor beste tentoonstelling.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

The Power of Pictures toont de avant-garde van de fotografie en film uit een bijzondere periode in een bijzondere regio. De artistieke inhoud is aansprekend met werken die niet eerder samen te zien waren. De tentoonstelling is interessant voor een breed publiek, zoals fotografieliefhebbers, filmliefhebbers en bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Rijk

Voorstelling over omgaan met geld

De voorstelling Rijk van theatergroep PlayBack gaat over vijf jongeren uit vijf verschillende gezinssituaties. De interactieve voorstelling moet leerlingen van het voortgezet onderwijs bewust maken van hun omgang met geld.

Bekijk project

Sonic Acts festival 2017

De mens in tijden van maatschappelijke onrust

Sonic Acts is een interdisciplinair festival op het snijvlak van kunst, wetenschap, technologie en muziek. Het tweejaarlijkse festival vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam.

Bekijk project