Steel Stolen
Programma over relatie tussen mens en natuur
Steel Stolen is een programma van het Nederlands Kamerkoor waarin de (gespannen) relatie tussen mens en natuur centraal staat. Het is een kunstzinnige reflectie op de klimaatproblematiek met koor, cello en slagwerk. De titel verwijst naar het materiaal waarop de mens de industriële revolutie heeft gebouwd: staal, gemaakt van grondstoffen die we aan de aarde onttrokken hebben. Gestolen, wellicht. Gedolven om voor onze doeleinden te gebruiken. Maar kennen we de werkelijke krachten ervan?
Programma
In Steel Stolen onderzoekt het Nederlands Kamerkoor, samen met cellist Maya Fridman en HIIIT, de relatie tussen mens en natuur. We plaatsen onszelf als mens vaak buiten de natuur, maar zijn we er niet juist een integraal onderdeel van? Is onze 'cultuur' niet gewoon een manifestatie van 'natuur'? Naast het werk van Tormis klinkt ook Sonnengesang van Sofia Goebaidoelina voor koor, cello en slagwerk. Tussendoor klinken improvisaties door zangers van alumni van NKK NXT, het traineeship voor jonge professionals van het Nederlands Kamerkoor. Dit alles wordt vergezeld door filmbeelden van de Zwitserse Aletschgletsjer, speciaal gemaakt voor deze productie door de Zwitserse Laurence Bonvin. Naast de concerten vindt er een contextprogrammering plaats met een interactieve kunstinstallatie en een geluidswandeling.
Waarom steunt Fonds 21 dit project?
Steel Stolen is een programma met een maatschappelijke insteek. Het wil impact en zichtbaarheid genereren rondom het thema klimaatverandering. Het is een vernieuwend project binnen het genre en richt zich specifiek op het bereiken en betrekken van jongere doelgroepen.
Data en locaties
Steel Stolen gaat op 8 mei in première in het Muziekgebouw in Amsterdam.