Jordan Wolfson: manic / love / truth / love

Solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam

Projectnaam Jordan Wolfson: manic / love / truth / love
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Stedelijk Museum Amsterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert de allereerste solotentoonstelling in Nederland van de Amerikaanse kunstenaar Jordan Wolfson (1980). Wolfson is een uitgesproken vertegenwoordiger van een nieuwe generatie kunstenaars die reflecteert op de digitalisering van de samenleving en andere technologische ontwikkelingen. De tentoonstelling van Wolfson in Nederland is opgezet als een tweeluik. Het eerste deel Manic / Love is te zien tot en met 29 januari 2017, op 18 februari opent deel twee, Truth / Love. In beide presentaties staan Wolfsons animatronics centraal. Deze fascinerende door computer aangestuurde mensfiguren, zijn uitgerust met sensoren, waarmee ze interactie aangaan met het publiek. Ook zijn er videowerken en digitale schilderijen te zien.

Amerikaanse droom

De tentoonstelling opent met Colored Sculpture (2016), Wolfsons nieuwste robot gebaseerd op de geschiedenis van Amerikaanse popcultuur. Met het werk toont Wolfson niet de glad gepolijste versie van de Amerikaanse droom, maar juist de donkere achterkant. Naast Colored Sculpture zijn verschillende videowerken en digitale schilderijen te zien.

 

In het tweede deel van de tentoonstelling is onder meer een nieuwe video-installatie te zien, maar ook Wolfsons eerste animatronic. Het opzienbarende Female Figure uit 2014 is een blonde vrouwenfiguur die gekleed is als een geseksualiseerde popster uit een videoclip. Terwijl ze de bezoeker aanspreekt - ondersteund door een soundtrack van popsongs - voert ze een geraffineerde dans uit voor de spiegel, verleidelijk en afstotelijk tegelijk. Ook toont het Stedelijk Museum de nieuwe video-installatie Riverboat Song. Tijdens het openingsweekend van het tweede deel van de tentoonstelling wordt er  een middag georganiseerd met gesprekken en filmvertoningen, waarbij Jordan Wolfson zelf aanwezig zal zijn. Enkele specialisten gaan in gesprek over de begrippen sculptuur, performance, portret, identiteit en zelfbeschouwing.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met Jordan Wolfson haalt het Stedelijk Museum een internationaal gerenommeerd kunstenaar voor het eerst naar Nederland. Het werk van Jordan Wolfson is van hoge kwaliteit en is zowel inhoudelijk als in de context van de hedendaagse beeldende kunst actueel. Door de presentatie van het werk van Wolfson in het Stedelijk Museum kan het reguliere museumpubliek kennis maken met nieuwe technologische ontwikkelingen en een kritische reflectie daarop. Daarnaast kan de actualiteit van de tentoonstelling zorgen voor nieuw publiek.

Data en locatie

De tweedelige solotentoonstelling Jordan Wolfson – Manic / Love / Truth / Love in het Stedelijk Museum wordt geopend op zaterdag 26 november. Het eerste deel Manic / Love is te zien tot en met zondag 29 januari 2017. Zaterdag 18 februari2017 opent het tweede deel, Truth / Love. Deze is te zien tot en met zondag 23 april 2017.


Projecten

>
>