IDFA (2019 - 2020)

International Documentary Festival Amsterdam

Projectnaam IDFA (2019 - 2020)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Bijdrage van Fonds 21 € 125.000
€ 125.000

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is het grootste documentairefestival ter wereld. Het festival vindt dit jaar niet alleen plaats in Amsterdam maar ook online en in 44 filmtheaters door heel Nederland. Tijdens IDFA staat de creatieve documentaire in al haar verschijningsvormen in het middelpunt van de belangstelling.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

2020

De 33ste festivaleditie van IDFA opent met de wereldpremière van Nothing but the Sun van de Paraguayaans-Zwitserse regisseur Arami Ullón. De poëtische documentaire van Ullón is een film over het Ayoreo-volk in Paraguay, dat met veel geweld uit het voorouderlijk grondgebied is verdreven door witte missionarissen maar zich nog niet gewonnen geeft. 

 

Tijdens IDFA beleven in totaal meer dan 150 films hun première met aansluitend een Q&A of een verdiepend interview met de makers. Hoofdgast is Gianfranco Rosi, regisseur van onder andere Fuocoammare en Sacro GRA, urgente maatschappelijke films waarin Rosi met grote filmische schoonheid reflecteert op de huidige tijd. Zijn nieuwste film Notturno beleeft zijn Nederlandse première, er is een retrospectief van zijn werk en hij stelde zijn top 10 van beste documentaires samen.

 

Vanwege de beperkte zaalcapaciteit in de theaters heeft IDFA een solide online basis neergezet. Op vaste tijden vertoont IDFA Online in een aantal virtuele cinema’s op idfa.nl bijna tweehonderd films en nieuwe media projecten. Alle online vertoningen worden geïntroduceerd door IDFA’s programmeurs en vaak gevolgd door een Talk of een kortere Q&A, waar het mogelijk is om live online vragen te stellen aan de filmmaker of hoofdpersoon. Om het festivalgevoel ook online te behouden heeft IDFA samen met Cinekid, IFFR en NFF een uniek digitaal platform ontwikkeld waarmee filmvertoningen en events kunnen worden georganiseerd.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt IDFA vanwege de hoge kwaliteit van het programma, het brede bereik, kennisuitwisseling en educatie. Het festival weet op creatieve en innovatieve wijze verschillende doelgroepen aan te spreken met een uitgebreid programma waarin actuele maatschappelijke onderwerpen worden geagendeerd.

Data en locaties

IDFA vindt plaats van 18 november tot en met 6 december op verschillende locaties in Amsterdam, in filmtheaters door heel Nederland en online.

 


Projecten

>
>