Fashion Statements

Amsterdam Museum brengt historische kostuums en hedendaagse mode bij elkaar

Projectnaam Fashion Statements
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager
Bijdrage van Fonds 21

Fashion Statements is een tentoonstelling in het Amsterdam Museum over mode, identiteit en statements van vroeger en nu. De tentoonstelling brengt historische kostuums en hedendaagse mode bij elkaar, van streetwear tot high end fashion, en daagt de bezoeker uit om op een andere manier naar mode te kijken. Er zijn meer dan 75 historische kledingstukken en schoenen uit begin achttiende eeuw tot begin twintigste eeuw te zien uit de rijke kostuumcollectie van het Amsterdam Museum, aangevuld met ontwerpen van hedendaagse modeontwerpers.

Mode en identiteit

De historische mode wordt naar het hier en nu gehaald door zes eigentijdse ontwerpers: Ninamounah, Art comes First, Patta, Karim Adduchi, Marga Weimans en Bas Kosters. In korte documentaires reflecteren zij op historische topstukken en tonen zij hun eigen moderne ontwerpen, geïnspireerd op modestatements van vroeger. Op deze manier leggen de hedendaagse ontwerpers een link tussen het verleden en heden. De tentoonstelling wordt aangevuld met een uitgebreide randprogrammering, met onder andere artist talks, paneldiscussies en speciale rondleidingen. Zo is in samenwerking met kennis- en communityplatform Modemuze op de zolderverdieping van het museum een Mode-Lab ingericht, waar diverse activiteiten worden georganiseerd en bezoekers op verschillende manieren kunnen reflecteren op fashion statements. In het educatieve programma is speciale aandacht voor mbo-studenten van mode-opleidingen. Dit onderdeel valt binnen het project ‘Inspiratie voor de maker’ dat door Fonds 21 wordt gesteund vanuit de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling Fashion Statements toont een vernieuwende invalshoek op mode en cultuur. Het thema identiteit is actueel en wordt in deze tentoonstelling op een originele en aansprekende manier getoond. Het Amsterdam Museum richt zich met deze tentoonstelling op jongeren (18 - 35 jaar) die in mode geïnteresseerd zijn maar geen traditionele museumbezoeker zijn.

Data en locatie

Fashion Statements is te zien van donderdag 18 april tot en met zondag 8 september 2019 in het Amsterdam Museum.


Projecten

>
>