Govert Flinck en Ferdinand Bol

Flinck en Bol: leerlingen van Rembrandt

Projectnaam Govert Flinck en Ferdinand Bol
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Amsterdam Museum
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Het Rembrandthuis en het Amsterdam Museum organiseren samen de eerste tentoonstelling ooit over de schilders Ferdinand Bol (1616 – 1680) en Govert Flinck (1615 – 1660). Vanuit de hele wereld komen schilderijen uit musea en particuliere collecties voor deze dubbeltentoonstelling samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17e eeuw weer terug in Amsterdam.

Van leerling naar concurrent

Bol en Flinck gelden als de twee belangrijkste leerlingen van Rembrandt. Met deze tentoonstelling willen beide musea de schilders uit de schaduw van hun leermeester halen. Op het werk van Bol en Flinck wordt op de twee locaties op verschillende manieren ingegaan. In het Rembrandthuis ligt de nadruk op hun tijd als leerling bij Rembrandt in zijn atelier op diezelfde locatie aan de Jodenbreestraat. Aan de hand van hun werk wordt de bezoeker meegevoerd naar de jonge jaren van de beginnende kunstenaars.

 

In het Amsterdam Museum staat hun leven als zelfstandige meesters centraal. Geholpen door een zorgvuldig opgebouwd netwerk wisten beide schilders door te dringen tot de absolute top van de kunstmarkt. De generatiegenoten werden zo niet alleen concurrenten van hun meester Rembrandt, maar ook van elkaar. Tijdens hun leven waren zij zelfs succesvoller dan hun voormalige leermeester.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling is aanvullend op het culturele aanbod in Nederland. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van deze belangrijke schilders. De samenwerking tussen het Amsterdam Museum en het Rembrandthuis is inhoudelijk sterk en efficiënt. De organisaties zetten in op het bereiken van een Nederlands en jong publiek, onder meer met deze  aansprekende programmering.

Data en locaties

De tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck - Rembrandts Meesterleerlingen is te zien van 13 oktober 2017 tot en met 18 februari 2018 in het Amsterdam Museum en het Rembrandthuis in Amsterdam.


Projecten

>
>